Afketsen postfusie leidt tot verwijten in België

PostNL zou moeite hebben gehad met de verwachte bemoeienis van de Belgische staat en politiek in het nieuwe bedrijf.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

In België is teleurgesteld en boos gereageerd op het mislukken van de overname van PostNL door het Belgische postbedrijf Bpost. Zondagavond maakten beide bedrijven bekend dat de gesprekken zijn beëindigd. Volgens Koen Van Gerven, bestuursvoorzitter van Bpost, lagen de eisen te ver uit elkaar om tot een akkoord te komen. PostNL zou zowel moeite hebben gehad met de hoogte van het bod, als met de verwachte bemoeienis van de Belgische staat en politiek in het nieuwe bedrijf.

Afgelopen weekend is er nog volop onderhandeld, nadat vrijdag was uitgelekt dat de bedrijven bezig waren met een overname. Jean-Pascal Labille, oud-minister van Overheidsbedrijven van de socialistische partij PS, zei toen dat de staat een deel van het belang van 51,04 procent in Bpost wilde verkopen en dat er contact was met een andere Europese partij.

Lees ook hoe het mogelijk was dat het kleinere Bpost grote broer PostNL wilde inlijven: Overname PostNL door Bpost gaat niet door

Alexander De Croo, de huidige minister van Overheidsbedrijven van de liberale partij Open Vld, verwijt Labille dat hij zijn mond voorbij heeft gepraat. Het mislukken van de deal is grotendeels Labille’s verantwoordelijkheid, zegt De Croo maandag in Belgische media. De Nederlanders hebben “bijzonder verkrampt gereageerd” op die uitlatingen, zei hij.

De oud-minister heeft volgens De Croo de wet overtreden door beursgevoelige informatie te verspreiden. Labille zou een staking hebben willen veroorzaken bij Bpost. Vakbonden toonden zich inderdaad ongerust na de uitspraken van Labille, omdat zij niet op de hoogte waren van de gesprekken met PostNL. Ook Bpost-topman Van Gerven is kritisch over de rol van Labille.

“In dergelijke dossiers is grote discretie vereist. Zijn uitlating waren totaal misplaatst, en dat weet hij zelf ook.”

Anders kapers

Van Gerven noemt de mislukte overname “spijtig, maar geen drama”. Volgens de Belgische krant De Standaard had Bpost de overname in gelijke mate willen financieren met contanten en aandelen. Het staatsbelang in Bpost zou daardoor naar circa 40 procent dalen. Met de overname van PostNL had Bpost de positie op de pakjesmarkt willen versterken. Bpost is financieel gezond en heeft ondanks een kleinere omzet en minder werknemers een veel hogere beurswaarde dan PostNL. Het in 2013 geprivatiseerde bedrijf leunt echter voor 61 procent op de krimpende postmarkt. PostNL is verder met de transformatie naar pakjesbezorging, de groeimarkt voor postbedrijven.

Hernieuwde toenadering tussen Bpost en PostNL is volgens betrokkenen niet waarschijnlijk. Nu duidelijk is dat PostNL open staat voor een vriendelijke overname melden zich wellicht andere gegadigden. Eind vorig jaar ontkende PostNL berichtgeving in de Daily Mail dat Royal Mail op het punt stond om een overnamebod uit te brengen. Ook Deutsche Post zou geïnteresseerd zijn.

    • Mark Duursma