‘Aanzienlijk deel koraal van Great Barrier Reef afgestorven’

Wetenschappers noemen de massableking “extremer” dan ze ooit hebben gezien bij het rif.

Een foto die in februari werd vrijgegeven door het Centre of Excellence for Coral Reef Studies (ARC). AP

Door verbleking is afgelopen tijd 35 procent van het koraal in het noordelijke en centrale deel van het Great Barrier Reef in Australië afgestorven. Daarvoor waarschuwen wetenschappers van het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies van de Australische James Cook Universiteit. Het beroemde natuurgebied het heeft grootste koraalrif ter wereld.

Het is de derde keer in achttien jaar dat het rif te kampen heeft met massableking, schrijven de wetenschappers.

“De huidige massaverbleking is extremer dan we ooit hebben gezien. (…) 35 procent van de 84 riffen die we onderzocht hebben, is dood of aan het doodgaan.”

Het zuidelijke deel van het rif is volgens de wetenschappers relatief onaangetast gebleven. Op de publicatie van de onderzoekers volgt nog een rapport over de toestand van ‘s werelds grootste koraalrif.

Geschrapt uit klimaatrapport

De publicatie van de bevindingen komt daags nadat bekend werd dat de VN op verzoek van Australië een hoofdstuk over het Great Barrier Reef schrappen uit een rapport. Het land zou vrezen dat de informatie het toerisme zouden schaden. Eerder vroeg Australië zelf nog aandacht voor de koraalsterfte in het gebied.

Aan het verbleken van het rif ligt volgens wetenschappers weerfenomeen El Niño ten grondslag. Warm oceaanwater maakt het lastig voor koraal om te overleven. Ook vervuiling van het water en de groeiende havens in Queensland, waar veel grote schepen vertrekken, zorgen voor verbleking.

De BBC maakte recent een driedelige serie over het rif, met presentator David Attenborough. De eerste aflevering van de documentaireserie staat online. Attenborough maakte in 1957 voor het eerst opnames bij het Great Barrier Reef en noemt het de “meest magische plek op aarde”.