Zeven doden bij aanslag IS ten noorden van Bagdad

Gisteren vielen er ook al twaalf doden toen terroristen Irakese fans van Real Madrid die naar de CL-finale keken doodschoten.

IS pleegt aanslagen terwijl het leger van Irak hen elders in het land uit Fallujah probeert te verdrijven. Foto Khalid Mohammed / AP

Er zijn zeven doden en 22 gewonden gevallen bij een zelfmoordaanslag in Muqdadiyah, zo’n tachtig kilometer ten noordoosten van Bagdad. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat, zo meldt persbureau AFP. Een man, die geïdentificeerd is als Abu al-Ifan Moslawi, blies zichzelf op in een café.

Er zouden foto’s van Moslawi in de stad hebben gehangen, maar desondanks zou hij niet zijn opgemerkt. Zijn moeder had de veiligheidsdiensten gewaarschuwd voor haar zoon.

Real Madrid

Tijdens de door Real Madrid gewonnen Champions League-finale zaterdagavond zijn twaalf Irakese fans van de club doodgeschoten door terroristen. Vier aanvallers stormden een gebouw in waar de wedstrijd werd gekeken. In het gebouw in Baquba, dat tussen Bagdad en Muqdadiyah ligt, schoten ze willekeurig om zich heen. De aanval vond plaats tegen het einde van de verlenging, zo meldt de Spaanse krant AS.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar vertoont veel overeenkomsten met een aanval een paar weken eerder tijdens de halve finale van Real Madrid tegen Manchester City. In Balad werden zestien mensen gedood en raakten er dertig gewond bij een soortgelijke aanval, waar IS verantwoordelijkheid voor claimde. Na de winst in de finale droeg Real-voorzitter Florentino Perez de zege op aan de fans die daar waren gedood, niet wetend dat er net weer Real-fans onder vuur waren genomen.

Veel aanslagen

IS richt de laatste tijd regelmatig bloedbaden aan in Irak, waar de groep gestaag terrein verliest. Op 11 mei kwamen 93 mensen om bij een serie aanslagen op shi’itische doelen in Bagdad, een week later zo’n zeventig.

De strijd om IS te verdrijven uit de Iraakse stad Fallujah begon een week geleden. De stad ten westen van Bagdad was in 2014 de eerste grote stad in Irak die door IS werd veroverd. Nu is de stad omsingeld door tienduizenden militairen en strijders van milities. Als Fallujah wordt heroverd heeft IS met Mosul nog slechts één grote stad in handen.

Bij bombardementen vielen al tientallen doden aan kant van IS. Burgers is opgeroepen de stad te verlaten, maar ze zitten gevangen omdat IS hen niet laat vertrekken.