UNHCR vreest voor zevenhonderd doden op zee

Het gaat om migranten die omkwamen tijdens drie scheepsbreuken op de Middellandse Zee.

De Italiaanse kustwacht tijdens een reddingsactie op de Middellandse Zee. Foto Italiaanse kustwacht/AFP

De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, vreest dat er in een week meer dan zevenhonderd migranten zijn omgekomen op de Middellandse Zee. De afgelopen dagen vergingen drie schepen ten zuiden van Italië.

De migranten probeerden Europa te bereiken in onzeewaardige boten. Een woordvoerder van de VN zegt tegenover AP dat afgelopen woensdag honderd mensen vermist raakten toen een boot van mensensmokkelaars omsloeg. Sinds donderdag kwamen daar ongeveer 550 vermiste migranten bij toen een boot vlak na het verlaten van de Libische haven van Sabratha kapseisde. Zo’n driehonderd migranten zouden zich benedendeks bevonden hebben. Vrijdag werd een derde scheepswrak aangetroffen, waarbij een nog onbekend aantal migranten ter water is geraakt.

Het bevestigde dodental van de drie incidenten ligt inmiddels op zestig, en meer dan tweehonderd vluchtelingen konden gered worden. De overlevenden zijn door de Italiaanse kustwacht naar de havensteden Taranto en Pozzallo gebracht.

Lees ook over de identificatie van de vele anonieme migranten: Herstel van menselijke waardigheid

Nu het weer beter wordt - warmere zeetemperaturen en een kalmere zee - wagen veel migranten opnieuw de levensgevaarlijke oversteek naar Europa. Sinds maandag zijn meer dan 14.000 migranten gered. De meeste van hen werden opgepikt van boten afkomstig uit Libië. Een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zei vrijdag tegen AFP dat het aantal opgevangen migranten bijna op het niveau ligt van de hoeveelheid migranten die vorig jaar vanuit Turkije de Griekse eilanden bereikten.