Talibaan-groep bereid te praten over vrede

Vergelijkbare besprekingen leverden in het verleden nog nooit een vredesakkoord op.

Talibaanstrijders van de fractie-Rasool tijdens hun bijeenkomst in Oost-Afghanistan Foto: Allaudidin Khan / AP Photo

Een afsplitsing van de Afghaanse Talibaan wil met de regering in gesprek over vrede. Dat meldt persbureau AP. De splintergroep, die wordt aangevoerd door mullah Rasool, liet weten tijdens onderhandelingen te zullen eisen dat alle buitenlandse troepen Afghanistan moeten verlaten en dat de islamitische wetgeving moet gaan gelden.

Tijdens een bijeenkomst in Oost-Afghanistan liet een vooraanstaand leider van de splintergroep weten dat zijn groep geen enkel vertrouwen heeft in de huidige Afghaanse regering, maar er toch zonder eisen vooraf mee in gesprek wil. Volgens NRC-correspondent Joeri Boom wil dit nog niet meteen zeggen dat vrede binnen handbereik is.

“Deze splintergroep stelt misschien geen voorwaarden vooraf, maar heeft gewoon dezelfde eisen als de Talibaan van Akhunzada, waarvan ze zich heeft afgescheiden. Eerst alle overgebleven buitenlandse troepen Afghanistan uit en als enige rechts- en bestuurssysteem de sharia invoeren. Mede door die voorwaarden hebben nooit serieuze vredesbesprekingen kunnen plaatsvinden.”

De hoofdfractie van de Talibaan eist eveneens terugtrekking van buitenlandse troepen en de invoering van de sharia. Het verschil is alleen dat zij die de onderhandelingen pas willen starten zodra aan hun eisen is voldaan.

Lees het portret over de nieuwe Talibaan-leider: Conservatieve emir vervangt vechtjas

Interne verdeeldheid lijkt te blijven

Vorige week werd bekend dat de Talibaan een nieuwe leider hebben aangesteld, nadat kopstuk mullah Mansour was gedood bij een Amerikaanse drone-aanval. Haibatullah Akhunzada moet de eenheid in de groepering weer terugbrengen.

Maar een einde aan de verdeeldheid lijkt tot op heden nog niet dichterbij gekomen. In een verklaring tegenover AP betichtte de Talibaan-woordvoerder de afgesplitste groep er zondag van steun aan te nemen van de Afghaanse en de Amerikaanse regering.

“Voor ons zijn zij niet anders dan lokale politieagenten of marionetten van de Afghaanse inlichtingendienst.”

De versplintering van de Afghaanse terreurgroep ontstond in 2015, toen bekend werd dat mullah Mansour al twee jaar in het geheim de Talibaan bestuurde terwijl oprichter mullah Omar niet meer in leven was. Na bloederige onderlinge gevechten splitste de groep onder Rasool zich af. De hoofdfractie sprak van een “regeringsleger dat eruit ziet als Talibaan”. Volgens sommigen wordt de splintergroep gebruikt om verdeeldheid te zaaien binnen de Talibaan. Versplintering en onderlinge concurrentie zouden vrede naderbij brengen, is daarbij de gedachte volgens Joeri Boom:

“Er zijn berichten dat de splintergroep van mullah Rasool zou worden gesteund door de Afghaanse geheime dienst NDS. Afghaanse special forces vertelden aan de Wall Street Journal dat ze een commandant van de groep hadden ontzet toen de Talibaan hem hadden omsingeld. Amerikaanse en Afghaanse bronnen vertelden de krant dat de NDS een programma uitvoert om Talibaan-commandanten los te weken van de grote beweging, en dat de Amerikanen dat betalen. De bedoeling is dat ze losse vredesbesprekingen gaan voeren met de Afghaanse regering. Tegelijkertijd zouden die dissidente commandanten bewapend worden om zich de grote Talibaan-beweging van het lijf te houden. Als dit klopt, en het loopt mis, heb je dus je vijanden sterker gemaakt.”

Het is opvallend hoe nieuw de wapens ogen van de strijders van de Rasool-groep op foto’s van de bijeenkomst in Oost-Afghanistan waar de groep bekend maakte te willen onderhandelen.

    • Sjoerd Klumpenaar