Ruimtestation ISS uitgebreid met opblaasbare kamer

Het duurde zeven uur voordat de ruimtetent was opgeblazen. Een eerste poging op donderdag mislukte.

De ruimtetent van het ruimtestation ISS is volledig opgeblazen. Foto NASA/AP

NASA heeft het ruimtestation ISS succesvol uitgebreid met een opblaasbare kamer. In de nacht van zaterdag op zondag lukte het na een operatie van zeven uur om de ruimtetent, die BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) wordt genoemd, volledig op te blazen met lucht, zo meldt het bedrijf dat de tent heeft ontworpen, Bigelow Aerospace.

Twitter avatar BigelowSpace Bigelow Aerospace BEAM manual expansion and pressurization complete. Leak checks will occur as we await first ingress next week. Thank you @Astro_Jeff
Twitter avatar BigelowSpace Bigelow Aerospace The BEAM is nearing the end of manual expansion. Next step pressurization from the BEAM’s internal air tanks https://t.co/YvePe9FABV

Het is voor het eerst dat een opblaasbare tent wordt gebruikt om de leefruimte voor astronauten uit te breiden. De kamer heeft een grootte van 4 bij 3,5 meter, vergelijkbaar met een kleine slaapkamer. De kamer moest volgens AP gedurende zeven uur worden opgepompt door astronaut Jeffrey Williams, die af en aan een luchtventiel moest openen. Interne luchttanks van het ruimtestation zorgden vervolgens voor de juiste druk in de kamer.

Te strak opgevouwen

Donderdag mislukte een poging om de tent op te blazen. Toen bleef de ruimte al na een paar centimeter steken. Dat de tent niet opende komt volgens experts waarschijnlijk omdat de tent zo strak was ingepakt dat het materiaal maar moeilijk wilde ontvouwen. De ruimtetent kan zeer compact worden opgevouwen en neemt daardoor weinig ruimte in. Dat is voordelig op lange ruimtereizen naar bijvoorbeeld Mars, iets dat de NASA op termijn van plan is. Ook kunnen de tenten gebruikt worden voor toekomstige ruimtehotels in een baan om de aarde of op de maan.

Nu de kamer is opgeblazen gaat de NASA kijken of het helemaal luchtdicht is. Na een testperiode van een week mogen de astronauten van ISS de ruimte betreden. De bedoeling is dat de kamer de komende twee jaar onderdeel is van experimenten waarbij de ruimte wordt onderzocht op temperatuur, stralingsniveaus en weerbaarheid tegen ruimteafval.