Amerika 2016

Presidentskandidaat libertariërs VS gekozen

Gary Johnson moet het opnemen tegen Donald Trump en waarschijnlijk Hillary Clinton. In 2012 haalde hij 1 procent van de stemmen.

Gary Johnson bij de nationale conventie van de Libertarian Party. Foto Kevin Kolczynski / Reuters

De eerste officiële kandidaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar is bekend. Gary Johnson werd op de nationale conventie van zijn Libertarian Party verkozen boven Austin Petersen, de oprichter van een libertarisch tijdschrift, en John McAfee, de oprichter van anti-computervirusbedrijf McAfee.

Twitter avatar GovGaryJohnson Gov. Gary Johnson I would like to thank the @LPNational delegates for their confidence in me.

Johnson deed ook vier jaar geleden mee aan de presidentsverkiezingen. Toen haalde hij zo’n 1 procent van de stemmen, maar geen van de kiesmannen stemde op hem. De Libertarian Party is na de Republikeinse en Democratische partij, die het politieke veld compleet domineren, de grootste landelijke partij die meedoet aan de presidentsverkiezingen. In 2012 was het in 48 staten en Washington D.C. mogelijk op Gary Johnson te stemmen.

De libertariërs kennen een ander systeem van voorverkiezingen dan hun grotere tegenstrevers. Vooraf zijn in een aantal staten voorverkiezingen geweest, maar die hebben slechts een adviserend karakter. Gedelegeerden nemen daarom unpledged deel aan de nationale conventie waar ze een presidentskandidaat kiezen.

Sociaal progressief, economisch conservatief

Johnson is een voormalig Republikein en oud-gouverneur van New Mexico, van 1994 tot 2003. Hij omschrijft zichzelf als klassiek liberaal. Dat betekent dat hij sociaal gezien progressief is. Hij is voorstander van abortus, het homohuwelijk en legalisering van marihuana. Daarentegen is hij fel gekant tegen strengere wapenwetgeving. Economisch gezien zijn Johnson en de libertariërs conservatief. Ze willen een zo klein mogelijke overheid met zo min mogelijk belasting.

Op het gebied van buitenlandbeleid is Johnson voorstander van Amerikaanse terughoudendheid. Tijdens zijn vorige campagne stelde Johnson voor het defensiebudget met de helft te verlagen.

Zijn bijnaam luidt ‘Governor Veto’. Johnson gaat er prat op als gouverneur van New Mexico ruim 700 keer zijn veto te hebben uitgesproken over voorstellen. Hij verdedigt dat door te zeggen dat hij als libertariër voor zo min mogelijk overheidsinmenging is. Dit jaar probeert hij de kiezer mede te overtuigen met zijn slogan Be Libertarian With Me.

Peilingen

Dat Johnson volgend jaar zijn intrek mag nemen in het Witte Huis lijkt uitgesloten. Maar een aantal recente peilingen wijst erop dat hij wellicht enigszins kan profiteren van de onvrede van sommige kiezers over de waarschijnlijke nominaties van Donald Trump en Hillary Clinton. Johnson zou misschien 10 procent van de stemmen binnen kunnen halen.

Als Johnson mee wil doen aan presidentiële debatten voorafgaand aan de verkiezingen moet hij in vijf peilingen, uitgekozen door de Commission on Presidential Debates, boven de 15 procent scoren.

    • Joram Bolle