Pakistaans gezin klaagt regering VS aan voor moord

Het gaat om de taxichauffeur die de auto bestuurde waar Talibaanleider Mansour in zat. Deze werd vorige week door een drone-aanval opgeblazen.

De auto waar Talibaanleider Mansour en Azam in zaten. Foto AFP

Het gezin van de chauffeur die de taxi bestuurde waar Talibaanleider Mullah Mansour in zat, heeft de regering van de Verenigde Staten aangeklaagd voor moord. Mohammad Azam, zoals de man heette, kwam net als Mansour om bij de drone-aanval waarbij de auto waar ze in zaten werd opgeblazen.

De Britse krant The Guardian schrijft dat Mansour per toeval in de taxi van Azam terechtkwam. Talibaanleider Mansour zou zich hebben voorgedaan als een Pakistaanse burger en geprobeerd hebben onder een valse identiteit in het grensplaatsje Taftan een taxi naar Afghanistan te regelen. Door een samenloop van omstandigheden kwam hij uit bij het transportbedrijf dat Azam wel eens opdrachten gaf.

Broodwinner

Het gezin en een lokale Pakistaanse politicus zeggen in The Guardian dat Azam geen banden met militante groeperingen had. Azam werkte al meer dan acht jaar als chauffeur in het dorpje en ondersteunde daarmee zijn chauffeursbaan zijn vrouw, vier kinderen en een gehandicapte broer. Mohammad Qasim, een oudere broer van de omgekomen taxichauffeur zei tegen de Britse krant:

“Hij was de enige broodwinner van ons grote, gezamenlijke gezin. Dit was een aanval op een familie die niet eens genoeg verdient voor twee maaltijden per dag.”

Door het indienen van de aanklacht door de familie van Azam is de Pakistaanse politie verplicht de zaak te onderzoeken. Het is al eens eerder voorgekomen dat de Verenigde Staten burgerslachtoffers van militaire operaties financieel tegemoet kwam. In voorgaande gevallen was dit altijd in Afghanistan. In Pakistan, waar de drone-aanval op de taxi van Mansour en Azam plaatsvond, is dit nog niet gebeurd.