Nibali wint Giro, Arndt de laatste etappe

De rit naar Turijn eindigde in een sprint van een sterk uitgedund peloton. Kruijswijk handhaafde zijn vierde plek in de het klassement.

Nibali en zijn ploeggenoten poseren op de fiets bij de start van de laatste etappe.
Nibali en zijn ploeggenoten poseren op de fiets bij de start van de laatste etappe. Foto Luk Benies / AFP

De Italiaan Vincenzo Nibali heeft voor de tweede keer de Giro d’Italia gewonnen. In de afsluitende etappe kwam zijn gisteren veroverde roze trui, zoals verwacht, niet in gevaar. De zege in de rit tussen Cuneo en Turijn ging naar de Duitser Nikias Arndt, nadat Italiaan Giacomo Nizzolo in de uitslag werd teruggezet wegens onreglementair sprinten. Steven Kruijswijk consolideerde zijn vierde plek in het eindklassement.

Traditiegetrouw was de aanloop van de etappe er een van rustig aan doen. De enige opwinding kwam van een aantal valpartijen, waar onder meer Kruijswijk bij betrokken was. Hij kon echter gewoon weer doorfietsen.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling .@s_kruijswijk was involved in a crash in the peloton, but he is back on his bike. #Giro

Voor de Deen Lars Bak zat de Giro er zuur genoeg echter op. Ook nummer twee van het klassement Chaves kon later in de etappe niet op zijn fiets blijven zitten, maar ook hij zette door. Op dat moment was zijn positie, zolang hij zou blijven fietsen, al niet meer in gevaar. Bij het voor de eerste keer passeren van de streep in Turijn, waar een aantal plaatselijke rondes werd gereden, werd de klok stilgezet voor eventuele tijdsverschillen.

Duotijdrit

Op 70 kilometer van de finish besloten twee Nederlanders dat er wel lang genoeg kalm gepeddeld was. Ploeggenoten Maarten Tjallingii en Jos van Emden van LottoNL-Jumbo probeerden met een koppeltijdrit de Nederlandse wielerfans een mooie oranje afsluiting van deze Giro te bezorgen. Meerdere renners probeerden tevergeefs de sprong van het peloton naar de koplopers te maken.

Met minder dan tien kilometer te fietsen, loste Van Emden ploeggenoot Tjallingii. Van Emden, een erkend tijdrijder, hield nog even vol, maar werd door het peloton op zes kilometer van de meet gegrepen.

Kort daarna reed Italiaan Sonny Colbrelli tegen de voet van een toeschouwer die op een stoepje langs de kant zat, waardoor een aantal renners onderuit ging. Er bleef nog maar een beperkt peloton over om voor de etappezege te strijden. Van een echte massasprint was daarom geen sprake meer.

Belg Sean de Bie leek op weg naar de zege door een late uitval, werd vlak voor de streep voorbij gereden door de Roemeen Grosu, maar de sprinters kwamen er toch nog overheen. Giacomo Nizzolo, de winnaar van de rode trui voor het puntenklassement, kon juichend zijn armen in de lucht steken, al hinderde hij zijn landgenoot Sacha Modolo door van zijn lijn af te wijken. Als gevolg van het manoeuvre werd Nizzolo gedeclasseerd en won nummer twee Nikias Arndt op de jurytafel de etappe alsnog.

klassement

Oranje Giro

De 99e editie van de Ronde van Italië was er in alle opzichten eentje die oranje kleurde. Bij de start in Apeldoorn pakte Tom Dumoulin de roze trui door de openingstijdrit te winnen. Hij droeg later nog een aantal dagen de roze trui, na hem kort kwijt te zijn geraakt, maar stapte na anderhalve week af met een zitvlakblessure.

Toen begon de verrassende Giro-opmars van Steven Kruijswijk. In de 14e etappe pakte de Brabander de leiderstrui, na een tweede plek in de koninginnenrit naar Corvara. Een dag later breidde hij zijn voorsprong flink uit door een magistrale klimtijdrit te rijden. Vanaf toen was Kruijswijk favoriet voor een historische eerste Nederlandse eindzege.

Aan die droom kwam in de 19e etappe hard een einde. Kruijswijk viel in de afdaling van de Colle dell’Agnello door een stuurfout. Zijn voorsprong van drie minuten op de nummer twee in het klassement Chaves verdween als sneeuw voor de zon. Hij verloor vijf minuten en stond met nog een zware bergetappe te gaan derde, achter Chaves en Nibali. Een dag later zakte Kruijswijk zelfs nog naast het podium.

Nibali leek lange tijd geen enkele kans te maken op het roze in Turijn, maar door een wederopstanding in de laatste dagen wist de Haai van Messina toch nog de ronde van eigen land te winnen. Hij pakte zijn tweede Giro - eerder won hij in 2013 - en zijn vierde grote ronde in totaal. In 2010 won hij de Vuelta, in 2014 de Tour.