Nederlandse bergbeklimmer vermist in Himalaya

Het laatste contact met de 35-jarige bergbeklimmer was op 15 mei.

Een Nederlandse bergbeklimmer wordt vermist in het Himalayagebergte in Nepal. De 35-jarige Christiaan Wilson had op 25 mei in het vliegtuig naar Nederland moeten zitten, maar checkte nooit in voor de vlucht. Hierop sloeg de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV), waarbij hij is aangesloten, alarm.

De NKBV bereidt zondag met hulp van lokale organisaties een zoektocht voor, waarbij ook een helikopter wordt ingezet. Het laatste contact met de klimmer was op 15 mei, per satelliettelefoon. Volgens directeur NKBV-Robin Baks is het op zich niet ongebruikelijk dat klimmers voor zo’n periode geen contact hebben.

“Voor ons was het teken dat er iets mis was toen hij op 25 mei niet in het vliegtuig terug naar Nederland zat.”

Nooit aangekomen bij lodge

Wilson wilde de ruim 8.000 meter hoge berg Dhaulagiri beklimmen, die op enkele honderden kilometers van de Mount Everest ligt. Hier overleden eerder deze maand drie klimmers, onder wie de Nederlander Eric Arnold.

Wilson wilde de beklimming voltooien met een Amerikaanse vriend. Deze keerde op 4 mei op eigen initiatief terug naar de bewoonde wereld. Wilson ging daarop verder, maar kwam vanaf het basiskamp nooit aan bij een lodge waar hij zou overnachten. Het terrein was ruig, maar zou voor een geoefende klimmer als Wilson geen verrassing moeten zijn, zo denkt NKBV-directeur Baks:

“Je moet drie kilometer over een gletsjer en je komt een stuk steile helling tegen. Maar voor iemand met de ervaring van Christiaan is dat geen probleem.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt van de vermissing op de hoogte te zijn en staat in nauw contact met de familie en de lokale autoriteiten in Nepal.