Mexicaanse topvoetballer van Olympiakos ontvoerd

Het gaat om Alan Pulido, die ook uitkwam voor het Mexicaans elftal. Een groep mannen zou hem zaterdag in Mexico met geweld een auto in hebben gesleurd.

Alan Pulido troost een medespeler nadat Mexico door het Nederlands elftal is uitgeschakeld tijdens het WK van 2014. Foto Eduardo Verdugo/AP

De Mexicaanse voetballer Alan Pulido is in de nacht van zaterdag op zondag ontvoerd in Ciudad Victoria, een stad in het noorden van Mexico. Dat melden verschillende Mexicaanse en Griekse media. Een Mexicaanse overheidsofficial heeft het nieuws aan persbureau AP bevestigd.

De 25-jarige Pulido - die uitkomt voor de Griekse club Olympiakos Piraeus - verliet met zijn vriendin een feestje toen zijn auto ingesloten werd door een andere groep auto’s, meldt de Mexicaanse nieuwssite El Debate. Vervolgens zou hij met geweld zijn auto uit gesleurd zijn.

“We hebben informatie over dat hij onderschept is door gewapende personen en sindsdien is hij niet meer gezien”, zei procureur-generaal Ismael Quintanilla. De Mexicaanse autoriteiten zijn inmiddels een grootschalige zoektocht gestart naar de voetballer en zijn ontvoerders, waarbij onder meer helikopters en troepen zijn ingezet.

Olympiakos en Tigres, de oude club van Pulido, betuigen hun medeleven op Twitter. Tekst gaat verder onder de tweets.

Nog geen contact

Het is op het moment nog niet duidelijk wie er achter de ontvoering zit. Volgens de Mexicaanse sportnieuwssite Medio Tiempo hebben de kidnappers nog geen contact met Pulido’s familie opgenomen. De zesvoudige international van het Mexicaans elftal Pulido was volgens verschillende media met vakantie in Ciudad Victoria, zijn geboorteplaats. Ciudad Victoria ligt in de staat Tamaulipas, die bekend staat als een gebied met veel gewelddadigheden.

In 2014 kwam Pulido nog uit voor het Mexicaans elftal op het WK voetbal. Zijn team werd toen in de achtste finales door Nederland uitgeschakeld.

Ontvoeringen in Mexico

Ontvoeringen komen vaak voor in Mexico, dat nog altijd geteisterd wordt door de harde criminaliteit van drugskartels en kampt met een corrupt politiekorps. Volgens cijfers van de regering worden er jaarlijks zo’n duizend mensen gekidnapt, al zeggen sommigen dat dit cijfer eerder tegen de 30.000 aan ligt. Tussen 2005 en 2012 nam het aantal ontvoeringen in Mexico met 300 procent toe.

Voetballers in Zuid-Amerika zijn wel vaker het doelwit zijn van misdadigers. In 2013 werd de negentienvoudige international van Honduras Arnold Peralta in zijn woonplaats La Ceiba neergeschoten. In 1994 werd in Colombia de international Andres Escobar doodgeschoten. Hij had negen dagen daarvoor een eigen goal gemaakt tijdens een WK-kwartfinale tegen de Verenigde Staten. Daardoor werd Colombia uitgeschakeld. Nadat hij ruzie had gemaakt met enkele mannen die hem die avond hadden bespot om zijn eigen goal, werd op hij de parkeerplaats van een nachtclub vermoord.