Opnieuw crash Max Verstappen, Lewis Hamilton wint in Monaco

Lewis Hamilton viert zijn eerste zege van het seizoen, tevens de eerste overwinning sinds hij in oktober de wereldtitel van 2015 pakte, Foto AP / Claude Paris

Na de sensationele winst twee weken geleden streek het Formule 1-circus in Monaco neer. Verstappen begon helemaal achteraan, klom op tot in de punten, maar crashte opnieuw.

Monaco en Max Verstappen bleek ook dit jaar geen fijn huwelijk. Vorig jaar crashte de Nederlander hard uit de race, dit weekend was het opnieuw raak. Zaterdag tijdens de kwalificatie en zondag halverwege de race toucheerde de winnaar van de vorige grand prix hardhandig de vangrails (video).

Op moment van uitvallen had Verstappen zich knap opgewerkt richting een puntenfinish. Door het vroege uitvallen in de kwalificatie moest hij achteraan starten, maar veel glijpartijen van concurrenten op de in eerste instantie natte straatjes van Monaco boden uitkomst. Dat Verstappen zich uiteindelijk pijnlijk verslikte in zo’n stukje nat asfalt terwijl het hele veld al op droog weer-banden reed, is op z’n minst ‘ongelukkig’ te noemen. “Teleurstellend”, vond hij zelf:

En zo onderging de zo sensationele winnaar van de grand prix van Spanje, twee weken geleden, dit weekend de harde lessen die een tiener in de topsport eens moet krijgen. Het waren dit weekend tweemaal foutjes van de nog steeds pas 18-jarige Limburger die hem veel kostten. Zeker gezien het resultaat dat teamgenoot Daniel Ricciardo dit weekend - met soortgelijk materiaal onder de derrière - wist te boeken.

Scherp Mercedes troeft onhandig Red Bull af

Het spektakel kwam, op een aantal inhaalacties na, dus niet van Verstappen maar wel degelijk van Ricciardo. De van pole position gestartte Australiër vocht een smakelijke strijd uit met Lewis Hamilton (Mercedes). De regerend wereldkampioen bekokstoofde eigenhandig een meesterzet die hem de winst bracht, al dan niet geholpen door een blunderend Red Bull.

De grand prix van Monaco ging van start op een verregende baan, maar Hamilton koos in tegenstelling tot de rest van het veld niet voor een tussenoplossing toen het asfalt begon op te drogen. Ricciardo en consorten maakten een conventionele keuze voor banden met lichter profiel, Hamilton bleef, onder de reeds doorgebroken zon, net zo lang op de regenbanden rijden tot hij direct over kon op de slicks. Wetende dat zijn concurrenten nóg een keer naar ‘binnen’ zouden moeten voor dat profielloze rubber.

Toegegeven: Hamilton had de knulligheid van Red Bull nodig om in elk geval na de pitstop van Ricciardo voor de Australiër op de baan te blijven. Het team bleek de juiste banden niet klaar te hebben staan waardoor kostbare seconden verloren gingen (video). Of Hamilton anders niet alsnog voorbij Ricciardo was geraakt blijft een vraag. Maar duidelijk was dat de Brit in zijn Mercedes vandaag de snelste, en met als enige slechts één pitstop de meest gewiekste man van Monaco was.

Bijkomend plezier voor Hamilton was dat rivaal en teamgenoot Nico Rosberg uiteindelijk slechts als zevende over de finish kwam. De winnaar van de eerste vier races van dit jaar, had moeite z’n Mercedes optimaal te benutten. In de strijd om het wereldkampioenschap zag de Duitser zijn voorsprong op Hamilton met negentien punten slinken tot 24 punten.

De bepalende momenten: hoe de race in Monaco zich ontvouwde

De grand prix door de nauwe straten van Monaco wordt verreden over 78 ronden. Pole position is voor Max Verstappens teammaat Daniel Ricciardo, de Nederlander zelf start na z’n crash vroeg in de kwalificatie vanuit de pitstraat. WK-leider Nico Rosberg start als tweede.

 • De start vindt plaats van achter de safety car omdat het regent. En in de smalle straatjes van Monaco is het dan wel zo veilig om eerst even rustig af te tasten hoe veilig het is. Voor Verstappen betekent dit dat hij netjes achteraan aansluit bij het veld en dus wat minder achterstand heeft dan wanneer het een normale start was geweest.
 • Vijf ronden gereden en nog steeds volgt het veld gehoorzaam de safety car. Verstappen op P20 nadat Daniil Kvyat, de man die hij verving bij Red Bull, problemen had met zijn Torro rosso. Ook Felipe Nasr (Sauber) ligt achter Max. Coureurs melden over de boordradio dat het echt tijd wordt om te gaan racen:
  Twitter avatar F1 Formula 1 📻 HAM: “Visibility is as good as it’s going to get. We should just start racing” #MonacoGP #F1 https://t.co/YNJzUbeZ6L
 • En we zijn los! Acht ronden achter de SC en het is mooi geweest: de grand prix van Monaco is nu echt van start. Iedereen goed door de eerste bocht… nee, toch niet. Jolyon Palmer knalt er hard af op het rechte stuk.

  De Virtual Safety Car kort van kracht: alle coureurs even gedwongen aan een maximum snelheid tot het puin is opgeruimd. Ricciardo leidt voor Mercedes-duo Rosberg en Lewis Hamilton. Dan Sebastian Vettel (Ferrari). Ronde 10 en Verstappen nu op P16: hij heeft een man ingehaald en drie voor hem zijn binnen geweest voor een bandenwissel.

 • Pitstop voor Verstappen in ronde 13. Hij lag inmiddels op P13 en gaat over naar de intermediate band; geen regenprofiel, maar ook nog geen slick. Vettel volgt zijn voorbeeld. Ondertussen lijkt Rosberg Hamilton op te houden, en laat de Brit voorbij. Heeft de WK-leider een probleem of voelt hij zich niet senang op een nat Monaco? Hamilton laat direct de snelste raceronde tot dusver noteren. De full-wet regenband lijkt vooralsnog nog steeds de beste keus.
  Twitter avatar MercedesAMGF1 MERCEDES AMG F1 Immediate radio call: “How far ahead is @danielricciardo?”

  “About 13secs @LewisHamilton…”
  It’s #HAMmerTime
  #F1 #MonacoGP

 • Ronde 20 en het is weer even Max Mania op de baan. Een nat Monaco? Het maakt de jonge Nederlander niet uit: in korte tijd verschalkt hij Pascal Wehrlein (Manor), Kevin Magnussen (Lotus) en Valtteri Bottas (Williams). Achter hem crasht Kvyat knullig op Magnussen: weer niet handig van de Rus:

  Verstappen noteert de snelste raceronde, Rosberg ook naar binnen en komt vlak voor Vettel terug op de baan. Ricciardo leidt met 11 seconden op Hamilton.

  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Max currently laps 3 seconds a lap faster than anybody else.. 3 SECONDS! Just a bit faster…. #MonacoGP
 • Dertig ronden achter de rug: Ricciardo heeft ook intermediates, Hamilton voor hem nog op de full-wets. De Brit probeert zo lang te wachten met zijn pitstop dat hij direct over kan op slicks. De baan droogt snel op, maar is het nu al droog genoeg? Het lijkt de enige manier om Ricciardo van de winst te houden. Hamilton waagt het erop en kiest voor profielloos rubber. Verstappen, die even 9e lag, ook naar binnen voor slicks.
 • Einde wedstrijd voor Verstappen. Max maakt een fout: rijdt te dicht achter Carlos Sainz, zijn oude teammaatje, en verliest daardoor downforce. De Nederlander raakt op het natte weggedeelte en glijdt de vangrails in. Red Bull stuk, race voorbij.

  Hamilton leidt voor Ricciardo, die sneller lijkt maar Hamilton verdedigt. Het hele veld nu op slicks, al gaat dat bij Ricciardo niet zomaar: het team heeft de juiste banden nog niet klaarstaan en de Australiër verliest kostbare tijd waardoor hij achter Hamilton terug op de baan komt.

 • Geen volledige grand prix vandaag in Monaco. Vanwege de start achter de safety car kunnen de 78 ronden niet binnen de hiervoor toegestane twee klokuren afgelegd worden. Hamilton op de zachtste-band op P1: kan hij hierop de race uitrijden? Ricciardo nog steeds kort achter hem op de iets hardere band. Daarachter verrassend Sergio Perez in de Force India op 10 seconden, kort gevolgd door Vettel. Rosberg ligt zesde, vlak achter Fernando Alonso (McLaren).
 • Nog maximaal 40 minuten te racen en de wedstrijdleiding besluit geen actie te ondernemen tegen Hamilton na veronderstelt blokkeren van Ricciardo’s Red Bull:

 • Wat een knulligheid. Beide Saubers uit de race omdat ze tegen elkaar aan botsen. Felipe Nasr werd gevraagd z’n teammaat voorbij te laten, maar de Braziliaan bleek Oost-Indisch doof. En dan dit:
 • Het laatste kwartier nadert en de weerberichten wijzen op een nieuwe wending. Zou het?
  Twitter avatar MercedesAMGF1 MERCEDES AMG F1 Somebody said rain…
  WHO SAID RAIN?!?!
  We can’t take much more of this…
  #F1 #MonacoGP

  Voorlopig is het nog steeds Hamilton die leidt, met nu een gaatje van 2 seconden op Ricciardo. Dan Perez, Vettel en Alonso die Rosberg nog steeds knap achter zich houdt.

 • Laatste ronde en Hamilton gaat het doen! Als het zaakje heel blijft tenminste. Ricciardo inmiddels op bijna 6 seconden. Wat een meesterzet is het gebleken van de regerend wereldkampioen en Mercedes.
 • FINISH! Lewis Hamilton wint de grand prix van Monaco! Bovendien boekt de regerend wereldkampioen belangrijke winst in het algemeen klassement op WK-leider en teammaat Nico Rosberg.

Uitslag grand prix van Monaco:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 78 ronden
2. Daniel Ricciardo (Red Bull) +7,3 sec
3. Sergio Perez (Force India) +13,8
4. Sebastian Vettel (Ferrari) +15,9
5. Fernando Alonso (McLaren) +1.25,1
6. Nico Hülkenberg (Force India) +1.33,0
7. Nico Rosberg (Mercedes) +1.33,3
8. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1 ronde
9. Jenson Button (McLaren) + 1 ronde
10. Felipe Massa (Williams) +1 ronde

Stand in het WK na 6 van de 21 races:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 106 pnt
2. Lewis Hamilton (Mercedes) 82
3. Daniel Ricciardo (Ferrari) 66

6. MAX VERSTAPPEN (Red Bull Racing) 38