Hoofdonderhandelaar oppositie Syrië stapt op

Mohammed Alloush legt zijn functie neer uit teleurstelling over de stukgelopen vredesonderhandelingen in Genève.

Mohammed Alloush tijdens een persconferentie eerder in Geneve. Foto Denis Balibouse / Reuters

Het hoofd van de delegatie van de Syrische oppositie die over vrede onderhandelt, is opgestapt. Mohammed Alloush zegt dat hij teleurgesteld is dat meerdere rondes van gesprekken in het Zwitserse Genève niks hebben opgeleverd, zo tekent persbureau Reuters op.

Eisen van de oppositie zijn onder meer dat duizenden politieke gevangen vrij moeten komen en dat Syrië de weg naar de toekomst moet bewandelen zonder Assad aan de leiding. Alloush noemt het niet voor elkaar krijgen van die twee punten als belangrijkste reden om op te stappen.

Naast hoofd van het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) is Alloush de politieke leider van Jaish al-Islam, een salafistische groepering die gesteund wordt door Turkije en Saoedi-Arabië, maar door Syrië, Rusland en Iran als terroristische beweging wordt beschouwd.

De vredesonderhandelingen in Syrië liggen op dit moment stil. Half april riep het HNC op tot een pauze omdat er bij de gesprekken in Genève weinig vooruitgang werd geboekt. Verder zei de oppositie zich niet serieus genomen te voelen omdat een wapenstilstand continu werd geschonden. Volgens de oppositie moest de humanitaire situatie eerst verbeteren voordat de gesprekken konden worden hervat.

Terreurgroepen Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda, nemen geen deel aan de vredesonderhandelingen.