Gorilla grijpt jongetje van 4, wordt doodgeschoten

De gorilla was van een soort die met uitsterven wordt bedreigd. Primatoloog Frans de Waal heeft kritiek op het handelen van de dierentuin.

Harambe, de 17-jarige gorilla, met de kleuter in zijn verblijf. Screenshot YouTube

In een dierentuin in de Amerikaanse plaats Cincinnati is zaterdag een gorilla doodgeschoten nadat die een vierjarig jongetje door zijn verblijf sleepte. De kleuter was onder een hek door geklommen dat om het verblijf stond en viel vervolgens een aantal meter naar beneden. Daar pakte de gorilla hem op, en liep met de kleuter door zijn kooi.

Het kind is overgebracht naar het ziekenhuis. Door zijn val was de jongen gewond geraakt. maar verwacht wordt dat hij snel herstelt, meldt persbureau AP. De 17-jarige gorilla Harambe had het kind niet aangevallen, maar de dierentuin besloot over te gaan tot doden omdat het om een “extreem sterke” aap ging die in een stressvolle situatie verkeerde, aldus dierentuindirecteur Thane Maynard in een verklaring.

Beelden van de gorilla die met het kind sleept. Tekst gaat verder onder het filmpje.

Met uitsterven bedreigd

De primaat slechts verdoven had volgens hem te weinig effect gehad. Dan was het risico er geweest dat de aap niet meteen verdoofd zou zijn. Over de medewerkers van het crisisteam van de dierentuin die de aap doodschoten, zei directeur Maynard tegen persbureau Reuters:

“Ze hebben een moeilijke keuze gemaakt. Maar het is wel de juiste keuze geweest, want ze hebben het leven van die kleine jongen gered. Het had heel slecht kunnen aflopen.”

Hij noemde het een “trieste dag” voor de dierentuin en het doodschieten van de gorilla een verlies voor de gorillapopulatie wereldwijd. De 17-jarige Harambe was namelijk een westelijke laaglandgorilla, een soort die met uitsterven wordt bedreigd.

Kritiek op handelen dierentuin

Er is ook kritiek gekomen op het handelen van de dierentuin. De beroemde Nederlandse primatoloog Frans de Waal plaatste een bericht op zijn Facebook-pagina waarin hij betwijfelde of de gorilla niet gewoon verdoofd had kunnen worden. Volgens hem is het niet helemaal vast te stellen of de aap met het kind sleepte of dat hij de kleuter juist probeerde te beschermen. “Het is uiteraard een moeilijke keuze”, schrijft De Waal, “maar moeten alternatieve oplossingen niet eerst een kans gegeven worden?”

De Waal wijst op twee eerdere gebeurtenissen waarbij een kind in een apenkooi viel, eentje in de Brooklyn Zoo in New York, en eentje op Jersey, een Brits eiland. In beide gevallen werd er geen gorilla neergeschoten en wisten de kinderen te overleven.