Geheim politiek overleg om regeringscrisis Venezuela

Venezuela kampt met grote tekorten door de aanhoudende economische en politieke crises.

Lege schappen in een supermarkt in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Door de politieke en economische crises kampt Venezuela met grote tekorten aan voedsel en andere levensmiddelen. Foto: Juan Barreto / AFP

De Venezolaanse oppositie en de regering hebben de afgelopen twee dagen in het geheim overleg gehad over de diepe regeringscrisis waarin het land verkeert. Dat meldt persbureau Reuters. Beide partijen lieten zondag weten gesproken te hebben met de voormalige Spaanse premier Zapatero, oud-president van Panama Martin Torrijos en Leonel Fernandez, de voormalige president van de Dominicaanse Republiek.

De gesprekken werden gevoerd onder de vlag van UNASUR, de Unie van Latijns-Amerikaanse naties, en worden gezien als een kleine doorbraak in een muurvast conflict. Volgens oppositieleider Jesus Torrealba is er geen direct contact geweest, maar zijn er boodschappen uitgewisseld via de oud-staatshoofden.

Hoe gevoelig de kwestie ligt, bleek kort na bekendmaking van de gesprekken: over en weer trokken beide partijen elkaars versie van de gebeurtenissen openlijk in twijfel en beschuldigden ze elkaar van liegen.

Grote schaarste

De politieke crisis in het land richt zich tegen de zittende president Nicolás Maduro, die met allerhande noodmaatregelen zijn greep op de macht verder verstevigt uit angst voor een staatsgreep. Na het verliezen van de parlementsverkiezingen stelde hij drie regeringsgezinde rechters aan, riep hij de economische noodtoestand uit en legde hij de aanzet tot een referendum over zijn positie naast zich neer.

Door de dalende olieprijs en mismanagement bevindt het Zuid-Amerikaanse olieland zich al tijden in economische malaise. Volgens het IMF zal de inflatie in het land dit jaar stijgen tot 720 procent en krimpt de economie met 8 procent. De gevolgen hiervan zijn op straat goed zichtbaar. Het land kampt met grote tekorten voedsel en energie. Al sinds begin dit jaar zijn er maatregelen getroffen waarmee voedsel en andere goederen kunnen worden gerantsoeneerd.