AfD in opspraak na racistische opmerking over topvoetballer

Mensen willen een Boateng niet als buurman hebben, stelt nestor Alexander Gauland van de AfD. Hij doelt op verdediger Jérôme Boateng, die een Ghanese vader heeft.

Jerome Boateng (links) op het trainingskamp van de Duitse nationale selectie in voorbereiding op het EK. Foto Patrik Stollarz/AFP

De nestor van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD), plaatsvervangend voorzitter Alexander Gauland, heeft in Duitsland een storm van verontwaardiging losgemaakt met een uitspraak die moeilijk anders dan als racistisch gezien kan worden. Over topvoetballer Jérôme Boateng zegt hij:

“De mensen vinden hem als voetballer goed. Maar ze willen een Boateng niet als buurman hebben.”

De AfD is het afgelopen jaar sterk gegroeid door kritiek op de komst van grote aantallen vluchtelingen naar Duitsland. Ook vindt de partij dat de islam niet bij Duitsland hoort, zoals ze het formuleert in haar partijprogramma. Onder aanhangers van de AfD heerst volgens Gauland bezorgdheid dat “een geloof dat ons vreemd is, veel dominanter is dan de tradities van ons avondland”. Maar Boateng, zoon van een Ghanese vader en een Duitse moeder, is een belijdend christen die in Berlijn is geboren en opgegroeid.

Twitter avatar welt DIE WELT Fußball-EM: AfD-Vize Gauland beleidigt Jérôme Boateng https://t.co/8zfZUSUE6R https://t.co/qYpWsQJ2GX

In de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) zegt Gauland vandaag dat het zijn partij bij haar verzet tegen de islam niet gaat om verdediging van het christendom, maar om op te komen voor “alles wat men van zijn voorvaderen geërfd heeft”. Het christendom, zegt hij “is daarvoor een metafoor”.

‘Boateng een voorbeeld’

De voorzitter van de Duitse voetbalbond Reinhard Grindel noemt de uitspraak van Gauland “simpelweg smakeloos”. Miljoenen mensen houden van de nationale ploeg “omdat ze is zoals ze is”. Hij noemt Boateng, die als verdediger speelt bij Bayern München en al 57 keer uitkwam voor de Duitse nationale selectie, “maatschappelijk sterk geëngageerd en voor veel jongeren een voorbeeld”.

Minister van Justitie Heiko Maas (SPD) vindt Gaulands bewering “zonder niveau en onacceptabel”.

“Wie zo spreekt laat zijn masker vallen, en niet alleen als slechte buurman.”

De Süddeutsche Zeitung en Der Spiegel noemen de uitspraak racistisch. Op Twitter is in verschillende variaties de reactie te lezen: “De mensen houden van Boateng, ze willen Gauland niet als buurman.”

De buren van Boateng in München verklaren dat ze geen enkel probleem hebben met hun beroemde buurman (“ein ganz cooler Typ”). Een van hen zegt:

“De wilde feesten worden hier vooral gegeven door de gewone mensen, niet door de bekende Duitsers.”

    • Juurd Eijsvoogel