AfD: excuses aan Boateng voor indruk die is ontstaan

Een leider van de partij zei dat Duitsers iemand als topvoetballer Jérôme Boateng, die een Ghanese vader heeft, niet als buurman willen hebben.

Duitse voetbalfans steken Boateng tijdens de oefenwedstrijd tussen Duitsland en Slowakije op zondag een hart onder de riem. Foto Matthias Schrader /AP

De rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland probeerde zondag de schade te beperken van een uitspraak van haar vicevoorzitter, die moeilijk ander dan als racistisch gezien kan worden. Over topvoetballer Jérôme Boateng had Alexander Gauland, de nestor van de partij, zondag gezegd: “De mensen vinden hem als voetballer goed. Maar ze willen een Boateng niet als buurman hebben.”

Die uitspraak, in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), maakte in Duitsland een storm van verontwaardiging en hoon los onder politici, voetbalbestuurders, journalisten en gebruikers van sociale media. Gauland ontkende in de loop van de dag dat hij Boateng had beledigd. Hij vond juist, zei hij over de in Berlin geboren en opgegroeide Boateng, dat “zijn integratie goed is gelukt”.

AfD-leider Frauke Petry zei dat Gauland zich niet kon herinneren de gewraakte uitspraak gedaan te hebben. Niettemin bood ze Boateng, onafhankelijk van haar partijgenoot, excuses aan voor “de indruk die is ontstaan”. Petry en Gauland zijn rivalen binnen de jonge partij.

Vluchtelingen

De AfD is het afgelopen jaar sterk gegroeid door kritiek op de komst van grote aantallen vluchtelingen naar Duitsland. Ook vindt de partij dat de islam niet bij Duitsland hoort, zoals ze het formuleert in haar partijprogramma. Onder aanhangers van de AfD heerst volgens Gauland bezorgdheid dat “een geloof dat ons vreemd is, veel dominanter is dan de tradities van ons avondland”. Maar Boateng, zoon van een Ghanese vader en een Duitse moeder, is behalve een geboortige Berlijner ook een belijdend christen.

De voorzitter van de Duitse voetbalbond Reinhard Grindel noemt de uitspraak van Gauland “eenvoudig smakeloos”. Miljoenen mensen houden van de nationale ploeg “omdat ze is zoals ze is”. Hij noemt Boateng, die speelt bij Bayern München en deel uitmaakt van de nationale selectie, “maatschappelijk sterk geëngageerd en voor veel jongeren een voorbeeld”.

Gauland niet als buurman

Minister van Justitie Heiko Maas (SPD) vindt Gaulands bewering “zonder niveau en onacceptabel”. “Wie zo spreekt laat zijn masker vallen, en niet alleen als slechte buurman.” De Süddeutsche Zeitung en Der Spiegel noemen de uitspraak racistisch. Op twitter is in verschillende variaties de reactie te lezen: De mensen houden van Boateng, ze willen Gauland niet als buurman.

De buren van Boateng in München verklaren in de FAS dat ze geen enkel probleem hebben met hun beroemde buurman (“ein ganz cooler Typ”). Een van hen zegt: “De wilde feesten maken hier vooral de gewone mensen, niet de Bekende Duitsers”.