69 doden bij gevechten Jemenitisch leger en rebellen

Het is een van de hevigste golven van geweld sinds in april een wapenstilstand werd afgekondigd.

Een strijder gelieerd aan de regeringstroepen van president Hadi in de Jemenitische stad Marib.
Een strijder gelieerd aan de regeringstroepen van president Hadi in de Jemenitische stad Marib. Foto: Abdullah Al-Qadry / AFP

Bij gevechten tussen het Jemenitische leger en opstandige Houthi-rebellen zijn de afgelopen twee dagen 69 doden gevallen. Volgens persbureau AP zijn er tientallen strijders gewond geraakt. De gevechten vonden plaats in de centraal gelegen provincies Ma’rib en Shabwah, waar de rebellen een kleine aanwezigheid hebben. Het is een van de hevigste golven van geweld sinds in april een wapenstilstand tussen beide partijen werd afgekondigd.

Volgens het Jemenitische leger zijn er 22 van hun soldaten omgekomen bij de gevechten, die volgens AP nog steeds aan de gang zijn. Overheidsfunctionarissen zeggen dat aan de regering gelieerde troepen verschillende gebieden hebben ingenomen die voorheen door de rebellen gecontroleerd werden.

Vooral de door de rebellen ingenomen stad Beihan was zondag het toneel van hevige strijd. Gesteund door lokale stammen en milities viel het Jemenitische leger de stad aan, die gelegen is aan een belangrijke weg naar hoofdstad Sanaa. Het doel van de Jemenitische militairen is deze stad - sinds vorig jaar in bezit van de Houthi’s - terug te veroveren.

Gevechten ondanks wapenstilstand

De gevechten vinden plaats ondanks dat er officieel een wapenstilstand geldt tussen beide partijen. Sinds april voeren de shi’itische Houthi-rebellen vredesbesprekingen met de Jemenitische regering. Die besprekingen vinden plaats in Koeweit. Eerder in mei werden ze nog opgeschort. Afgevaardigden van de regering van Jemen wilden alleen verder praten als de Houthi-rebellen zich zouden terugtrekken uit de steden die zij sinds het begin van de burgeroorlog in 2014 hebben ingenomen. Bovendien eiste de regering dat de rebellen hun wapens zouden neerleggen.

Na bemiddeling van de Verenigde Naties (VN) en de emir van Qatar gaf de Jemenitische president Abdu Rabu Mansour Hadi de gedelegeerden de opdracht de onderhandelingen te hervatten. Wel zei deze delegatie dat dit “de laatste kans” was voor de Houthi-rebellen. Eerder zondag zei de Britse diplomaat Philip Hammond nog tegen AFP dat er “vooruitgang” werd geboekt in de vredesbesprekingen.

Verwoestende burgeroorlog

Jemen is de afgelopen jaren in de greep geraakt van een verwoestende burgeroorlog. Houthi-rebellen bevechten de inmiddels uit de hoofdstad Sana’a verdreven regering van de sunnitische president Hadi. De regering wordt gesteund door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, dat zich een jaar geleden in het conflict mengde.

Op steeds andere plekken breken gevechten uit en vinden bombardementen plaats. Meer dan 6.400 mensen, van wie de helft burgers, kwamen volgens de Verenigde Naties om sinds maart 2015.