Kort geding kent geen winnaar, alleen maar verliezers

Voor duidelijkheid moest je vrijdag niet in de rechtbank van Utrecht zijn. FC Twente niet, de KNVB niet, de ongeveer zestig man betrokkenen en pers niet, het handjevol aanwezige supporters niet, en De Graafschap al helemaal niet. Als het kort geding, dat de bond en alle voetbalclubs deze week bijna smekend probeerden de club uit Enschede uit het hoofd te praten, iets opleverde, was dat vooral het hernieuwde besef dat Twente en de licentiecommissie lijnrecht tegenover elkaar staan. Een uitspraak komt pas over twee weken; er zijn te veel belangen om snel te beslissen. Alle betrokken partijen blijven zo wachten.

Het was vrijdag voornamelijk een herhaling van zetten. Een botsing tussen emotie en zakelijkheid. FC Twente dat de verstrekkende gevolgen van de beslissing voor de club benadrukte en hard uithaalde naar de procesgang van de KNVB: zo waren de Enschedeërs naar eigen zeggen verzekerd dat een intrekking van de licentie niet meer tot de mogelijkheden behoorde nadat ze de weg naar levensbetering in hadden gezet - onzin volgens de licentiecommissie. En de manier waarop de bond de publiciteit zocht, daar hadden ze ook geen goed woord voor over. Ook benadrukte FC Twente nogmaals wat voor gevolgen de intrekking, zelfs alleen de onzekerheid al, financieel voor de club hebben.

Het verschil tussen het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ FC Twente werd ook weer eens aangehaald: het ‘oude’ FC Twente maakte de fouten rond de transfers van Dusan Tadic, Jesús Corona en Orlando Engelaar, het ‘nieuwe’ FC Twente heeft orde op zaken gesteld. „We zijn vleugellam gemaakt”, zei interim-directeur Onno Jacobs.

Daartegenover het technische verhaal van de KNVB, zo technisch en ingewikkeld dat rechter Meinemann op een gegeven moment advocaat Knijff ook niet meer kon volgen.

Vrijdag bleef een ‘winnaar’ uit, dus kon je eigenlijk concluderen dat er alleen maar verliezers waren. Het gehele betaald voetbal mag nog weer twee weken zijn adem inhouden.