WHO: uitstel Spelen Rio om zika niet noodzakelijk

Eerder drong een groep van 150 experts bij de WHO aan op uitstel van de Spelen vanwege het risico op zika-verspreiding.

Een hulpverlener in Rio spuit insecticiden om muggen die het zikavirus verspreiden te bestrijden.
Een hulpverlener in Rio spuit insecticiden om muggen die het zikavirus verspreiden te bestrijden. Foto: Andre Penner / AP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zaterdag een verzoek om uitstel of verplaatsing van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, wegens de huidige uitbraak van het zikavirus, terzijde geschoven. Dat meldt persbureau Reuters. Het verzoek was ingediend door een groep van 150 vooraanstaande wetenschappers.

Volgens de WHO zou de doorgang van het evenement de verspreiding van zika “niet significant veranderen”, zo blijkt uit een verklaring:

“Gekeken naar de huidige inschatting van het zikavirus dat circuleert in bijna zestig landen wereldwijd en in 39 landen in Noord- en Zuid-Amerika, is het uitstellen of annuleren van de Spelen wegens de volksgezondheid niet te rechtvaardigen.”

De WHO raadt alleen zwangere vrouwen af gebieden te bezoeken waar het zikavirus zich verspreidt, waaronder Rio de Janeiro.

Open brief

In een open brief aan de directeur-generaal van de WHO lieten de experts vrijdag weten een nieuw onderzoek van de WHO te willen naar de gezondheidsrisico’s bij de Spelen. Volgens de experts is het “onethisch” de Spelen in Rio door te laten gaan omdat de kans op verspreiding van het virus te groot is. Tijdens de Spelen worden in Brazilië, één van de meest zwaargetroffen landen, 500.000 toeristen verwacht.

Het zikavirus dook vorig jaar in Zuid-Amerika op en wordt verspreid door muggen. Het virus kan volgens het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) bij ongeboren kinderen leiden tot microcefalie, een aandoening waarbij baby’s ter wereld komen met te kleine hersenen.