Veel gewonden door bliksem in Duitsland en Parijs

Zowel in Parijs als Duitsland werden veel kinderen getroffen. Ze waren bij een feestje en bij een voetbalwedstrijd.

De hulpdiensten rukken uit in Parc Monceau.
De hulpdiensten rukken uit in Parc Monceau. Foto Matthieu Alexandre / AFP

In een park in het noordwesten van Parijs zijn acht kinderen en drie volwassenen gewond geraakt door een blikseminslag. De politie meldt volgens persbureau AFP dat drie kinderen en een volwassene in levensgevaar zijn. Ook een ander kind en een tweede volwassene zijn er slecht aan toe. Dezelfde middag sloeg ook in Duitsland de bliksem in. Daar raakten 35 mensen gewond bij een jeugdvoetbalwedstrijd, aldus ANP op basis van het Duitse dpa. In Polen overleed een wandelaar nadat hij getroffen was door een bliksemschicht.

Het Poolse slachtoffer was een 40-jarige man die in het zuiden van het land een wandeling maakte in de bergen. Polen kampt met noodweer.

De inslag in Parijs vond plaats in Parc Monceau, waar een verjaardagsfeestje aan de gang was met kinderen van 7 tot 14 jaar oud. Een lokale politicus zei tegen AFP dat de gewonden op het moment van de inslag beschutting voor de regen zochten onder een boom. De bliksemschicht zou uit het niets gekomen zijn.

Bij de wedstrijd in het Duitse Hoppstädten moest de scheidsrechter gereanimeerd worden. Hij werd getroffen vlak nadat hij het laatste fluitsignaal had gegeven en kreeg een hartaanval. Drie volwassenen liepen de zwaarste verwondingen op. De 29 aanwezige kinderen, voornamelijk spelers van 9 tot 11 jaar oud, werden uit voorzorg gecontroleerd in het ziekenhuis. Hoewel er problemen waren met hartritmeklachten, maken ze het redelijk goed, meldt dpa.

Een politiewoordvoerder zei tegen de televisiezender n-tv dat er op het moment van de inslag geen onweer dreigde:

“Volgens alle aanwezigen waren er geen wolken aan de lucht (…) dus dit incident had niet voorzien kunnen worden.”

De tekst gaat verder onder het kaartje.

Parijs ‘had veel erger kunnen zijn’

In het park in Parijs was toevallig een brandweerman in de buurt ten tijde van de inslag, meldt AP. Hij verleende eerste hulp en begeleidde de hulpdiensten naar de slachtoffers. “Zonder hem was het veel, veel erger afgelopen”, aldus een woordvoerder ter plaatse.

Over het aantal slachtoffers bestond enige tijd onduidelijkheid. De burgemeester sprak eerder zaterdag op de zender iTELE over tien kinderen en een volwassene. De brandweer had het volgens AP over negen kinderen en twee volwassenen. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken houdt het op acht kinderen. Minister Cazeneuve heeft zijn medeleven betuigd.

Twitter avatar Place_Beauvau Ministère Intérieur [Communiqué] 11 personnes, dont 8 enfants, frappées par la #foudre à Paris: @BCazeneuve exprime sa très vive émotion https://t.co/7wCvVCJrOc

Parc Monceau wordt in het weekend veel bezocht door gezinnen met kinderen. Het is vooral in trek bij de meer vermogende Parijzenaars.