Steven in het roze: kan het nog, na de val?

Vrijdag viel Kruijswijk in de afdaling, waarbij hij een gebroken rib opliep en vijf minuten verloor. Wat kunnen we vandaag nog verwachten?

Steven Kruijswijk rolt over de streep na de dramatisch verlopen etappe van vrijdag.
Steven Kruijswijk rolt over de streep na de dramatisch verlopen etappe van vrijdag. Foto Tim de Waele / Getty

Een scherpe bocht naar links, de wielen even van de weg en een flinke buitelpartij als gevolg. In een paar tellen kwam de roze droom van Steven Kruijswijk in de Giro vrijdag ten einde. Maar ondanks de vijf verloren minuten zijn de verschillen nog te overzien. Dus: kán het nog? Is een wonder van Sant’Anna zaterdag mogelijk?

Het beslissende moment van vrijdag:

Kruijswijk zelf was allerminst optimistisch, toen hij vrijdagmiddag na een loodzware etappe in het hooggebergte uitgeput in de Franse finishplaats Risoul aankwam. “Ik heb een stuurfout gemaakt, waardoor ik alles heb verkloot”, zei hij aan de streep. “Ik heb hier de Giro verloren.”

Foto Giro

De etappe van zaterdag. Foto Giro

Maar knokken blijft hij, zo laat ploegleider Nico Verhoeven een dag later weten. De renner van Lotto-Jumbo gaat zaterdag gewoon van start in de laatste zware rit van deze ronde. Rust krijgt hij daarin geen moment: meteen na de start wacht de Col de Vars van ruim 2.100 meter hoog, gevolgd door de Col de la Bonette (2.715m), de Colle della Lombardia (2.350m) en een korte slotklim naar Sant’Anna di Vinadio.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling .@LottoNLJumbo is on it’s way to the start of the 20th stage of the #Giro. Good luck, boys! https://t.co/lWJrKjJd5m
Lees ook de reconstructie van de dramatisch verlopen rit van vrijdag.

‘Hij kon amper de trap op’

Kruijswijk zat zaterdagochtend al even op de rollers om zich warm te rijden, vertelt onze wielerverslaggever Dennis Meinema. En hoewel dat redelijk leek te gaan, is het maar de vraag hoe fit de Brabander – die bij zijn val een breukje in een rib opliep – is:

“Ik stond zojuist bij het hotel toen Kruijswijk naar buiten kwam gestrompeld. Hij moest een trappetje op, maar kon zich alleen als een oude man naar boven sleuren. Naast die breuk is er natuurlijk ook een hoop gekneusd. Zo was hij echt zijn linkervoet aan het ontzien.”

Beeld Giro

Het profiel van de tweede klim, de ruim 2.700 meter hoge Col de la Bonette. Beeld Giro

Elk normaal mens zou er in zo’n situatie niet over peinzen om op een fiets te stappen, zei teamgenoot Maarten Tjallingii daarover. Maar bij Lotto weten ze ook dat Kruijswijk deze ronde al opmerkelijker dingen heeft laten zien. En dus is er bij de ploeg nog hoop op een goede afloop, zegt Meinema.

Dat de roze mascotte - die nog steeds in de ploegbus staat - na zaterdag nog nodig is, lijkt echter onwaarschijnlijk. Het behouden van de derde plek wordt al een enorme klus, denkt ook Meinema. Om op het podium te blijven mag Kruijswijk slechts 43 seconden toegeven op Alejandro Valverde, de nummer vier. Meinema:

“Ik kan me eigenlijk bijna niet voorstellen dat hij mee kan. Als je amper een trap kan opkomen, kun je dan de beste klimmers van de wereld bergop volgen?”