Ronde van België afgebroken na valpartij door motards

Elf renners moesten na het motorongeluk naar het ziekenhuis. Stig Broeckx ligt in coma.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Vincent Jannink / ANP

Na een zware valpartij is zaterdag de derde etappe van de Ronde van België gestaakt en de vierde en laatste dag geschrapt. De valpartij werd veroorzaakt door twee motards, meldt persbureau ANP. Nadat de organisatie de koers had geneutraliseerd, besloten de renners zelf de etappe af te breken. Elf renners zijn na het ongeluk overgebracht naar het ziekenhuis.

De Belgische renner Stig Broeckx raakte bij de valpartij ernstig gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Aken met vermoedelijk ernstig hoofdletsel. Daar bleek hij twee bloedingen in zijn brein te hebben. Hij ligt in coma. Hij heeft geen schedelfractuur, zoals werd gevreesd, maar wel een gebroken oogkas, heeft de ploegarts van Lotto Soudal zaterdag gemeld:

“Het is op dit moment nog erg moeilijk om een prognose te geven over volledig herstel. De komende 24 uur wordt hij zeer scherp in de gaten gehouden.”

Broeckx renner kwam in februari tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne ook al ten val na een aanrijding met een motorrijder.

De tekst gaat verder onder de video.

De organisatie zei zaterdag dat er ook zondag geen etappe verreden zal worden. Dat gebeurt “na overleg tussen de renners, ploegen, jury en organisatie”, is te lezen op de website. De rit zou vertrekken en aankomen in Verviers. De organisatie zegt dat al het medische personeel bezig was met de slachtoffers van de valpartij.

Twitter avatar Lotto_Soudal Lotto Soudal #BelgiumTour @StigBroeckx will be transferred to the hospital in Aachen for tests. We’ll provide more info later.

Bij de valpartij zaterdag waren in totaal negentien renners betrokken. Onder hen zijn volgens ANP drie Nederlanders van Roompot-Oranje Peloton: Jesper Asselman, Berden de Vries en Barry Markus. Die laatste kon verder rijden. Asselman liep waarschijnlijk een hersenschudding op en heeft geheugenverlies, meldt zijn team op Twitter. Vijf wielrenners lagen volgens de organisatie zaterdagmiddag nog in het ziekenhuis.

Het ging mis toen een motorrijder op snelheid probeerde het peloton in te halen. Volgens Belgische media botste een van de motards op de ander, waarna de motoren tussen de renners terechtkwamen. Wat precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

De renners besloten volgens Sporza de etappe af te breken mede op aandringen van Enrico Gasparotto. Die zei dat de ronde wat hem betreft direct wordt afgebroken. Gasparotto verloor twee maanden geleden zijn 25-jarige ploeggenoot Antoine Demoitié tijdens de wielerronde Gent-Wevelgem. Ook hij werd aangereden door een motorrijder. Het ongeluk was opnieuw aanleiding voor een discussie over de gevaren die motorrijders in een koers veroorzaken.

Twitter avatar tonymartin85 Tony Martin What we need NOW is a round table with UCI, race organizers and riders to force changes and decide one safty standard for EVERY race!
Twitter avatar enrigasparotto Enrico Gasparotto Well said Tony!!We are ready!! https://t.co/Sh244jT3qt