Real Madrid wint Champions League na penalty’s

Het is de elfde keer dat de club de Champions League wint. Cristiano Ronaldo scoorde de winnende strafschop.

De selectie van Real Madrid viert feest na het winnen van de Champions League.
De selectie van Real Madrid viert feest na het winnen van de Champions League. Foto Javier Sorano/AFP

Zinédine Zidane heeft Real Madrid gebracht dat wat hij beloofd had bij zijn aanstelling als hoofdtrainer. De Fransman schonk ‘de Koninklijke’ direct in zijn eerste half jaar een prijs: de Champions League. Voor de elfde keer in de clubgeschiedenis heeft Real Madrid de belangrijkste Europese beker nu gewonnen. Net als twee jaar geleden, toen Atlético Madrid ook de tegenstander was, was Real Madrid de stadgenoot de baas. Al was het nu pas na een 1-1 gelijkspel en strafschoppen. Juanfran van Atlético Madrid werd de schlemiel met een misser tegen de paal, Ronaldo maakte de winnende voor Real Madrid.

De winnende van Ronaldo. Tekst gaat verder onder tweet.

In de nacht van zaterdag op zondag zal de selectie van Real Madrid het nieuwe succes vieren bij de Madrileense stadsfontein Cibeles. Bij de Neptunusfontein, het decor voor feestjes van Atlético Madrid blijft wet wederom leeg. Atlético Madrid stond twee keer eerder in de eindstrijd van het belangrijkste bekertoernooi en ging ook toen beide keren op pijnlijke wijze ten onder. In 1974 was Bayern München over twee wedstrijden in Brussel de sterkste en twee jaar geleden werd in Lissabon verloren van Real Madrid. Zowel tegen Bayern als tegen Real Madrid dacht Atlético lang aan de winst, maar in beide keren voorkwam een late gelijkmaker het succes. Het verlies na strafschoppen doet misschien nu nog wel meer pijn.

Spaanse enclave

De Italiaanse stad Milaan voelde zaterdag even als een buitenlandse enclave van Spanje. Fans van beide Madrileense clubs waren met tienduizenden op allerlei manieren naar de speelstad van de Champions League finale gekomen. De voertaal op de verschillende pleinen van Milaan was Spaans. Hoewel de rivaliteit tussen Real Madrid en Atlético Madrid groot is, bleven ongeregeldheden uit. Het stadion San Siro vormde een schitterend decor met twee muren van supporters die hun elftal wel naar een overwinning wilde schreeuwen. De aanhang van Atlético Madrid won de verbale strijd, maar op het veld gingen de cup, het prijzengeld en de bloemen naar Real Madrid.

Het kan snel verkeren bij Real Madrid. Twaalf maanden geleden was het team nog in mineur toen een seizoen werd afgesloten zonder hoofdprijzen. De Italiaanse Trainer Carlo Ancelotti werd ontslagen. Dat hij in 2014 de tiende Champions League binnen had gehaald was alweer vergeten. De Spanjaard Rafael Benítez werd binnengehaald als een nieuwe hoop. De zet pakte helemaal verkeerd uit. Benítez had geen klik met de selectie, had geen goede verstandhouding met sterspeler Ronaldo en speelde behoudend voetbal. Toen Real Madrid in eigen huis met 4-0 door FC Barcelona te kijk werd gezet had Benítez zijn krediet grotendeels verspeeld. Niet lang daarna werd ook hij ontslagen.

Open boek

Clubvoorzitter Florentino Pérez verraste door de onervaren Zidane de eindverantwoordelijkheid te geven. De voormalige sterspeler was voor velen als trainer nog een open boek. Zidane ging gelijk zijn eigen weg en sloeg het aanbod een ervaren iemand naast zich op de bank te zetten af. Hij bouwde een eigen team met vertrouwelingen om zich heen.

In de competitie moest Real Madrid uiteindelijk Barcelona voor zich laten in de strijd om de landstitel, maar in de Champions League leidde Zidane zijn club via AS Roma, Wolfsburg en Manchester City naar de finale. Real Madrid speelde niet het grootse voetbal dat Zidane voor ogen had, maar de resultaten maakten alles goed. Ook in de finale tegen Atlético Madrid wist de grootste club ter wereld niet met dominant voetbal het verschil te maken. Sterker nog; de volksclub Atlético was zelfs grote delen van de wedstrijd de betere van de twee.

Real niet favoriet

Real Madrid begon dit keer niet als de grote favoriet aan de stadsderby. De voorbije jaren was Atlético Madrid in onderlinge duels duidelijk effectiever geweest. Van de laatste tien ontmoetingen had Real Madrid er slechts één weten te winnen. Dat was de return in de kwartfinales van de Champions League in 2015. Wel één van de belangrijkste van de reeks onderlinge wedstrijden. De allerbelangrijkste ontmoeting tussen de twee ooit was de finale van de Champions League van 2014 in Lissabon. Die won Real Madrid destijds met 4-1 na verlengingen.

Die wedstrijd hing vooraf als een schaduw over de finale van 2016. Atlético-trainer Diego Simeone stelde vooraf dat hij geen enkel ritueel van twee jaar terug wilde herhalen. De pijnlijke nederlaag moest simpelweg uit het systeem van de spelers en de fans worden gewist. De aanhang van Real Madrid herinnerde hun rivaal echter maar al te graag aan dat duel waarin Sergio Ramos in de 93ste minuut een 1-0 achterstand had weggewerkt. ,,Minuto 93’’, scandeerden de fans van Real Madrid in de straten van Milaan als ze roodwitte shirts van de tegenstander zagen.

Geen bravoure

Real Madrid begon veel beter aan de wedstrijd dan het nerveuze Atlético Madrid. Toch kwam de openingstreffer van los blancos in de vijftiende minuut als het niets uit de lucht vallen. Gareth Bale verlengde een vrije trap van Toni Kroos waardoor de bal plotseling voor de voeten viel van Sergio Ramos die van dichtbij raakt tikte langs doelman Jan Oblak. Real Madrid wist daarna, net als in de eerdere Europese wedstrijden, niet vol met bravoure door te gaan. Het elftal liet zichzelf zelfs een beetje terugzakken en zag dat Atlético Madrid het initiatief overnam.

Vrijwel direct na rust leek Atlético Madrid al gelijk te kunnen gaan maken toen de Engelse scheidsrechter een strafschop zag in een tik van Pepe tegen het been van Fernando Torres. De Fransman Antoine Griezmann schoot de penalty echter tegen de lat. Het ongeloof en de verbijstering waren enorm bij Atlético Madrid. Simeone zweepte zijn spelers en het publiek op en wilde zo druk blijven houden op Real Madrid. ,,Hou nooit op met geloven’’, zo luidt de slogan van Atlético Madrid immers. En dat deed Atlético Madrid ook niet. Elf minuten voor tijd werd die instelling beloond toen de Belgische invaller Yannick Carrasco scoorde uit een voorzet van Juanfran. Carrasco sloot al juichend zijn vriendin op de tribune in de armen. Atlético mocht zelfs aanspraak maken op een zege, maar uiteindelijk beslisten strafschoppen de enerverende voetbalavond. Real werd opnieuw gekroond tot het beste elftal van Europa.

Zo opportunistisch is voetbal

De club werd 32 keer kampioen, won 19 bekers en veroverde twee keer de UEFA Cup. En Real Madrid veroverde dus voor de elfde keer de belangrijkste Europese beker. De club heeft met Ronaldo, Bale en Modric net als in de jaren vijftig met Di Stéfano, Gento en Puskas in 2016 opnieuw een greep naar de macht gedaan. Een half jaar geleden had eigenlijk niemand dat voor mogelijk gehouden toen het nog crisis was bij Real Madrid. Het aanstellen van Zidane leek een noodverband. Het bleek een gouden greep. Een misser tegen de paal van Juanfran kan een loopbaan maken. Zo opportunistisch is de voetbalwereld.