Philips Lighting soepel naar beurs

Philips Lighting beleefde vrijdag een vlekkeloze beursgang. De koers steeg op de eerste handelsdag 10 procent.

Bij de koffie en taart na de gongslag waarmee de handel in aandelen Philips Lighting vrijdag werd geopend, klonk opvallend vaak het woord ‘textbook’. Dit was een beursgang volgens het boekje, als je de reacties van de zakenbankiers van Goldman Sachs en Morgan Stanley zag. Ze stonden er tevreden bij.

De openingskoers werd 21 euro, een euro meer dan de uitgifteprijs. Het aandeel sloot 10 procent hoger op 22 euro.

Met de beursgang heeft Philips 25 procent van de verlichtingsdivisie van de hand gedaan. De rest moet binnen een paar jaar zijn verkocht. Als de koers stabiel blijft, gaat dat in totaal ongeveer 3 miljard euro opbrengen. Dat is geld dat het technologiebedrijf goed kan gebruiken, bijvoorbeeld voor het doen van overnames. „Ik ben tevreden met de reactie van beleggers op het aandeel Philips Lighting”, zei bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips, dat zich nu helemaal op gezondheidstechnologie gaat richten. Het idee achter de splitsing is dat de bedrijven zich nu beter op hun kernactiviteiten kunnen concentreren.

Beide ondernemingen staan los van elkaar voor grote uitdagingen. „Voor ons is het nu prioriteit om de omschakeling naar led-verlichting te voltooien, en dan meteen door te pakken naar verlichting met een internetverbinding”, zei bestuursvoorzitter Eric Rondolat van Philips Lighting. Het verlichtingsbedrijf moet in plaats van met gloeilampen zijn geld gaan verdienen met vernieuwender producten en diensten.

Donderdag waarschuwden oud-topmanagers van Philips er tegen NRC voor dat Philips na de afsplitsing van licht zo compact geworden is dat het zelf een overnameprooi dreigt te worden. Daar waren de aanwezigen niet bang voor. Rondolat prees Van Houten voor zijn „moedige” besluit om ervoor te kiezen de twee bedrijven los van elkaar te laten voortbestaan.

Een hart onder de riem voor dat besluit kwam donderdagavond. Toen kreeg Van Houten de Koning Willem I-prijs, een prestigieuze tweejaarlijkse ondernemersprijs voor goed geleide bedrijven. Rondolat complimenteerde Van Houten met de prijs: „Het is spannend en goed dat we gaan proberen om 125 jaar Philips-geschiedenis op een nieuwe manier voort te zetten”, zei hij.