Gesloten liveblog

Teruglezen: Nibali neemt roze over, Kruijswijk valt van podium

Een kleine week leek Steven Kruijswijk op weg naar een unieke prestatie: winst in de Giro d'Italia. Maar in de bergrit van vrijdag ging het mis. Kruijswijk viel, verloor vijf minuten op de winnaar en zakte naar de derde plaats in het algemeen klassement. Zaterdag wordt de laatste bergrit van de Ronde gereden, een loodzware opdracht voor de gehavende Kruijswijk. Volg alle ontwikkelingen hier rechtstreeks.

We sluiten dit liveblog af

En met de eerste reactie van Steven Kruijswijk sluiten wij dit liveblog voor vandaag af. Nog even alles op een rij:

  • Na zijn val van vrijdag was het nog de vraag of Kruijswijk vandaag zou opstappen, maar de Brabander besloot toch van start te gaan.
  • Ondanks een gebroken rib en verschillende kneuzingen hield hij tot op de laatste lange klim stand tussen de favorieten.
  • Toen Nibali meermaals aanviel, kon Kruijswijk niet langer volgen. Ook Valverde en rozetruidrager Chaves haakten af.
  • Op de streep pakte Nibali zo'n anderhalve minuut op Chaves, en daarmee de leiding in het algemeen klassement.
  • Kruijswijk kwam op de aankomst een halve minuut tekort op Alejandro Valverde en verliest zijn derde plaats daardoor aan de Spanjaard.
  • De winst in de etappe ging naar Rein Taaramae, die deel uitmaakte van een vroege vlucht.

Kruijswijk: ik kon niet harder

De roze trui was hij al kwijt, maar zaterdag verloor Kruijswijk ook zijn podiumplaats in de Giro. Maar gehavend door de val van gisteren kon de Brabander simpelweg niet harder, zo zei hij direct na de aankomst tegenover de NOS.

"Ik voelde mijn benen niet vanochtend, ik heb geprobeerd verder niet aan de pijn te denken. Ik wilde er voor gaan, heb niet voor niets drie weken afgezien. Maar ik ging helemaal naar de klote op het eind. Ik kon niet harder, meer zat er niet in."

De laatste meters in beeld

Guardad este tuit para siempre: Nibali llegando a meta y celebrando su segundo #Giro #Legend #NuncaDejesDeCreer https://t.co/EaTyWdZX7F

— adriangroca (@adriangroca) May 28, 2016

Slotetappe is een formaliteit

Zeker is de eindoverwinning van Vincenzo Nibali natuurlijk nog niet, maar de kans dat hij de zege zondag in de slotetappe verspeelt, is erg klein. In de laatste, vlakke rit wordt de leider in het klassement traditiegetrouw niet meer aangevallen. De Italiaan hoeft dus alleen nog maar op zijn fiets te blijven zitten om voor de tweede keer in zijn loopbaan de Giro te winnen.

Nibali wint Giro

Vincenzo Nibali is binnen en zijn voorsprong is groot genoeg. Hij pakt de roze trui af van Esteban Chaves, die ongeveer anderhalve minuut moet toegeven op de Italiaan. Kruijswijk verliest net te veel tijd op Alejandro Valverde en raakt daarmee zijn podiumplaats kwijt.

Het wordt een secondenspel

Nibali begint aan de laatste kilometer, maar gemakkelijk oogt het niet. Chaves trekt nog eens aan, maar komt een ruime minuut later aan bij de vlag. Ergens daartussen zit Valverde, maar pakt de Spanjaard 43 seconden op Kruijswijk? Het wordt een secondenspel!

Taaramae wint in Sant'Anna

Rein Taaramae komt in Sant'Anna als winnaar over de streep, Atapuma volgt op ruim 40 seconden. Chaves kan intussen ook Kruijswijk niet volgen.

Taaramae vecht voor zege

Door alle spektakel zou je het bijna vergeten, maar Rein Taaramae is inmiddels begonnen aan de laatste kilometer van deze bergrit. Hij heeft een voorsprong van een halve minuut op Atapuma. De zege is nog niet binnen.

Op naar de finish

Na de top van de Lombarda volgt een afdaling van exact acht kilometer, waarna een goede daler als Nibali zijn voorsprong alleen maar kan uitbreiden. Direct daarop volgt de korte slotklim van 2,3 kilometer. Gemiddeld stijgt de weg richting Sant’Anna met dik 8 procent, maar in de laatste kilometer loopt dat op tot dik 11 procent. Genoeg om de verschillen nog iets te vergroten.

Foto Giro

Foto Giro

Podium Kruijswijk onzeker

Nibali komt boven, Valverde en Uran passeren de top op 24 seconden. Chaves komt op 55 seconden binnen in het gezelschap van onder meer Kruijswijk. Hij staat nog met een halve teen op het podium.

Kruijswijk op halve minuut gemeld

Het groepje van Kruijswijk wordt op een half minuutje van Valverde en Chaves gemeld. Maar zoals telkens deze ronde zijn de GPS-gegevens niet heel betrouwbaar. De Brabander mag 43 seconden verliezen op de Spanjaard, die zojuist is weggereden bij Chaves.

Nibali alleen voorop

Een derde demarrage van Vincenzo Nibali en nu lijkt het genoeg. Esteban Chaves en Alejandro Valverde moeten lossen. Nibali krijgt intussen hulp van ploeggenoot Kangert, die zich heeft laten terugzakken uit de kopgroep. De voorsprong is volgens de wedstrijdleiding 17 tellen, terwijl Nibali er minimaal 44 nodig heeft.

Va via da solo! Va via da solo!https://t.co/2JKG6iSmld#Nibali

— Giusva Pulejo (@Giusva82) May 28, 2016

Nibali valt aan, Kruijswijk moet lossen

Nibali valt opnieuw aan en krijgt Chaves en Valverde mee. Kruijswijk en de andere renners kraken en kunnen het drietal niet langer volgen.

Taaramae sprint weg uit kopgroep

Na verscheidene pogingen van Dombrowski en Atapuma valt nu Rein Taaramae voor de tweede keer aan in de kopgroep. Hij slaat een flink gat met zijn medevluchters. Kangert laat zich intussen terugzakken naar de groep met Nibali, zodat hij zijn kopman kan helpen.

Motoren veroorzaken valpartij in Ronde van België

Ander nieuws uit wielerland: in België is wielrenner Stig Broeckx gewond geraakt bij een valpartij die veroorzaakt werd door twee motorrijders. Hij ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. Ook tien anderen moesten naar het ziekenhuis. De valpartij vond plaats tijdens de derde etappe van de Baloise Belgium Tour, die op verzoek van de renners werd afgebroken.

Nibali valt aan

Op tien kilometer van de top valt Nibali aan. Eerst springt ploeggenoot Scarponi weg, waarna de Italiaanse oud-winnaar er naar toe springt. Chaves volgt en ook Kruijswijk en Valverde kunnen aanhaken. De top vier van de wedstrijd krijgt gezelschap van Bob Jungels, Rafal Majka en Rigoberto Uran.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling 8 riders left in the main group. @s_kruijswijk is amongst them. #Giro https://t.co/snGFfDMgXJ

Astana bereidt aanval voor

Vincenzo Nibali maakt zich op voor de beslissende aanval. Dat gebeurt volgens de geijkte methode: de ploeggenoten op kop tempo laten maken en de concurrentie afpeigeren. Onder aanvoering van Jakob Fuglsang en Michele Scarponi zucht de groep der favorieten en waaiert de ene mindere god na de andere uit de groep. Veel meer dan tien renners zijn er niet meer over.

Kruijswijk oogt fris

Misschien is het blufpoker, maar Kruijswijk oogt erg fris in het pelotonnetje dat wordt aangevoerd door de mannen van Tinkoff. In zijn wiel de kleine Chaves en ook Nibali en Valverde zijn vlakbij. De toppers van het klassement gaan duidelijk niet voor de dagzege en wachten op het juiste moment op de concurrentie de beslissende slag toe te brengen.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen De roze trui en Nibali kiezen het wiel van Kruijswijk #Giro https://t.co/8l3lOcRkFG

Kopgroep begint aan de Lombarda

De kopgroep komt aan in Isola en begint aan de Colle della Lombarda. Het is voor het eerst dat de Giro deze berg aandoet. Dombrowski springt meteen weg en krijgt Atapuma met zich mee. Ook Visconti probeert de overstap te maken.

The 2,350m Col de la Lombarde is a tiny narrow road that the @giroditalia has never crossed. #Giro pic.twitter.com/re3ZvbZnYH

— Strava (@Strava) May 28, 2016

Stilte voor de storm in het peloton

Ook het peloton is nu klaar met de afdaling van de Bonette en houdt even in. Uit de achtergrond kunnen renners daardoor terugkeren, waardoor de groep weer wat groter wordt. Kruijswijk heeft nog twee knechten bij zich en ook de andere favorieten kunnen nog op ploeggenoten leunen. Maar lang zal de rust niet duren: over dik tien kilometer begint het peloton aan de Colle del Lombarda. De beslissing in deze ronde wordt uitgesteld tot de laatste grote klim.

Tot die tijd leest Valverde nog even de Gazetta dello Sport van vandaag.

Twitter avatar PHibbins Patrick Hibbins The pace is on...15words a second!! #Giro #valverde https://t.co/JB6CtBHHLx

Nieve bijgehaald door achtervolgers

Anders dan de achtervolgers heeft Mikel Nieve de Bonette rustig afgedaald. Hij wordt nu bijgehaald door een groepje van zes, met daarin Atapuma en Foliforov. Ook de vooruitgeschoven pionnen van de favorieten rijden weer vooraan in de wedstrijd. Zo heeft Nibali Tanel Kangert voorop en heeft Valverde in Giovanni Visconti eventueel een springplank. Het Orica-Greenedge van Chaves ontbreekt.

Op weg naar vertrouwde grond

Na een kleine dag in Frankrijk keert de Giro straks weer terug op de vertrouwde Italiaanse grond. De grens wordt gepasseerd op de Colle della Lombarda, een Alpenreus van 2.350 meter hoog. Vanuit Frankrijk begint de klim in Isola, vanwaar het ruim 21 kilometer naar de top is. Gemiddeld stijgt de weg met 7 procent, maar op het steilste punt aan het begin van de klim is dat tot 12 procent.

Foto Giro

Foto Giro

Peloton dunt uit door teamgenoten Majka

In het peloton hebben de mannen van Tinkoff de leiding overgenomen voor hun kopman Rafal Majka. De groep met favorieten dunt intussen steeds verder uit, tot misschien nog een man of dertig. Op plek vier, voor Nibali, rijdt Steven Kruijswijk. Zo'n tien minuten na Nieve bereiken ook zij de top van Col de la Bonette en kunnen ze beginnen aan de lange afdaling naar Isola. De etappe is ongeveer halverwege.

Nieve neemt leiding in bergklassement over

De strijd om de roze trui is overigens niet de enige die nog open ligt. Ook de blauwe bergtrui staat nog op het spel. Die hing tot vandaag redelijk zeker om de schouders van Damiano Cunego, in een ver verleden ooit winnaar van de Giro. Maar Cunego heeft de vlucht gemist en zijn Nieve en Stefan Denifl niet. Die laatste kwam als eerste boven op de Col de Vars, maar moest een berg later zijn medevluchters laten gaan. Nieve passeert zojuist als eerste de top van de Col de la Bonette en wordt daarmee de nieuwe leider in het bergklassement.

Nieve eenzame koploper, kopgroep versplinterd

Aan kop van de wedstrijd is de strijd helemaal losgebarsten. De Bonette was amper begonnen of Mikel Nieve sprong al weg uit de kopgroep, die inmiddels helemaal uiteen gevallen is. De Spanjaard van Sky heeft een klein minuutje voorsprong op Darwin Atapuma en Aleksandr Foliforov. Twintig tellen daar weer achter volgen Visconti, Dombrowski en Kangert.

Twitter avatar ElPeloton El Pelotón #Giro Mucha Nieve y mucho Nieve https://t.co/8rcjM0yUiv

Zowel Foliforov als Nieve won deze ronde al eens een etappe. De Rus was de beste in de klimtijdrit waar Kruijswijk vorig weekeinde de macht greep; Nieve won twee dagen eerder in een bergrit. Ook Atapuma leek even dichtbij een ritzege in de etappe van vorige zaterdag. Uiteindelijk werd de Colombiaan echter bijgehaald door Esteban Chaves en Kruijswijk, waarna Chaves de etappe won.

Ploeg Valverde gaat tempo maken

Lange tijd lag het tempo laag in het peloton, maar nu komt de vaart er een beetje in. De renners van Movistar trekken het peloton uit tot een groot lint. Bijzonder attent voorin zit Steven Kruijswijk, die betere benen lijkt te hebben dan iedereen voor de etappe had verwacht. Rozetruidrager Esteban Chaves rijdt wat verder naar achteren, zo rond de dertigste plaats.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Movistar geeft er een ruk aan, Kruijswijk gaat nog vlotjes mee #Giro https://t.co/TesRfwpsi7

Opnieuw een Colombiaanse winnaar?

Slechts één keer eerder wist een Colombiaan de Ronde van Italië op zijn naam te schrijven. Dat was twee jaar geleden Nairo Quintana, die iets sneller was dan zijn landgenoot Rigoberto Uran. Esteban Chaves kan zondag de kleine Quintana opvolgen, maar zeker is dat absoluut nog niet. Na zijn indrukwekkende zege vrijdag in Risoul maakt ook Nibali namelijk een goede kans. Hij wist Chaves gisteren op de slotklim te lossen en reed de kopman van Orica-Greenedge op 53 seconden. Vandaag heeft ‘De Haai van Messina’ een voorsprong van 44 tellen genoeg om zijn tweede Giro-zege te pakken. En ook nummer vier, Alejandro Valverde, maakt zeker nog kans.

Foto Luk Benies / AFP

Esteban Chaves tekent de startlijst in zijn eerste dag als leider. Kan hij Nibali en Valverde van zich afhouden vandaag? Foto Luk Benies / AFP

Peloton aan de voet van tweede klim

De Col de Vars is bedwongen en de afdaling van de Franse berg is ook zonder problemen verlopen. Nu wacht de hoogste klim van de dag, de 2.715 meter hoge Col de la Bonette. In totaal stijgt de weg gemiddeld 6,7 procent over een afstand van meer dan 22 kilometer. Zo’n negen kilometer voor de top belanden de renners op het steilste punt, met een stijgingspercentage van meer dan tien procent. In het peloton is het tempo voorlopig nog niet al te hoog. De achterstand op de kopgroep is inmiddels opgelopen tot bijna negen minuten.

Foto Giro

Foto Giro


Hoe goed is Kruijswijk?

De grote vraag is nu hoe veel last Kruijswijk gaat hebben van zijn kneuzingen. Voelt hij zich goed genoeg om de favorieten te volgen en zijn derde plaats te verdedigen? Of bloeit hij in koers – heel wielerminnend Nederland hoopt het stilletjes – plotseling op en hervindt hij de vorm van vorig weekeinde. Voorafgaand aan de start blikten we met wielerverslaggever Dennis Meinema vooruit op de etappe van vandaag. Hij zag het somber in:

“Als je amper een trap kan opkomen, kun je dan de beste klimmers van de wereld bergop volgen?”

Een zwaar gehavend lijf

Voor Steven Kruijswijk wordt deze rit een hele uitdaging na zijn harde val van vrijdag. De nummer drie van het klassement is zwaar gehavend, met een gebroken rib en verschillende kneuzingen. Aanvankelijk kon Kruijswijk door de pijn gisteravond niet slapen, zo zei hij voor de start tegen NRC-verslaggever Dennis Meinema. Uiteindelijk kon de Brabander toch zes uurtjes slaap pakken en werd hij “stukken beter” wakker.

De pijn aan de ribben valt inmiddels mee, aldus Kruijswijk. De ergste pijn zit nu in zijn enkel, die hij ook kneusde bij zijn spectaculaire salto. Meinema:

“Hij heeft veel last van zijn voet. Dat is vervelend, want bij het klimmen moet hij daar steeds druk op zetten. Maar hij klonk ook wel strijdbaar.”

.@s_kruijswijk warms up just before the start of the 20th stage. #Giro pic.twitter.com/dOIHU4DkwE

— LottoNLJumbo Cycling (@LottoJumbo_road) 28 mei 2016

De route van naar Sant’Anna di Vinadio

Met de Agnello werd vrijdag het dak van de ronde bereikt, maar de beklimmingen die het peloton vandaag over moet mogen er ook zijn. Meteen na de start gaat de weg al omhoog voor een klim van 19 kilometer. Na de Col de Vars (2.108m) dient de Col de la Bonette zich aan, met 2.715 meter hoogte nauwelijks lager dan de Agnello van vrijdag. Na ruim honderd kilometer klimt het peloton via de Colle della Lombarda (2.350m) vervolgens Italië weer binnen, waarna er nog een korte slotklim naar de aankomstplaats volgt.

T15_MadonnaDC_2_alt

Tien renners voorop, de favorieten bij elkaar

Het leek even een spectaculair begin te worden, toen onder meer Alejandro Valverde en Bob Jungels probeerden uit het peloton weg te rijden. De knechten van Vincenzo Nibali trokken het gat echter meteen weer dicht. Tien renners kregen uiteindelijk toestemming om weg te rijden en zij rijden nu ruim zeven minuten voor het peloton. Onder de vluchters zijn ploegmaten van Valverde en Nibali en Mikel Nieve, de nummer twee van gisteren. Kruijswijk oogt op het eerste gezicht goed, zo meldt Sporza. Hij rijdt tussen Valverde en Uran.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Kruijswijk danst op zijn pedalen op de Col de Vars, hij oogt op 1e gezicht goed #Giro https://t.co/gf7vJUW0o0

Wat is de stand?

De stand voorafgaand aan de laatste bergetappe is als volgt:

1. Esteban Chaves (Col) 78:14.20
2. Vincenzo Nibali (Ita) +0.44
3. Steven Kruijswijk (Ned) +1.05
4. Alejandro Valverde (Spa) +1.48
5. Rafal Majka (Pol) +3.59
6. Bob Jungels (Lux) + 7.53
7. Andrey Amador (CRc) +9.34
8. Rigoberto Uran (Col) +12.18
9. Kanstantin Siutsou (Blr) +13.19
10. Domenico Pozzovivo (Ita) +14.11

In een paar seconden ging het mis

Voor wie het vrijdag heeft gemist, nog even de desastreuze etappe in het kort. Tot op de top van de Colle dell’Agnello kon Steven Kruijswijk de concurrentie goed volgen. Met drie minuten voorsprong op nummer twee in het klassement leek winst in de Giro aanstaande. Maar in de afdaling van de hoogste berg van de ronde gaat het mis en komt Kruijswijk ten val. Een stuurfout, aldus de Brabander. De achterstand loopt daarna snel op, van anderhalve minuut naar drie minuten. Bij aankomst in Risoul verliest Kruijswijk uiteindelijk bijna vijf minuten op ritwinnaar Vincenzo Nibali. De roze leiderstrui raakt hij kwijt aan Esteban Chavez.

Het beslissende moment van vrijdag:

Lees ook de reconstructie van de dramatisch verlopen rit van vrijdag.

We gaan van start

Net als gisteren doet NRC vandaag rechtstreeks verslag van de etappe in de Giro. Maar hoe anders is de situatie dan een dag geleden? Kruijswijk gevallen, de leiderstrui kwijt en het lijf zwaar gehavend. De eerste Nederlandse Giro-zege ooit lijkt uit het zicht verdwenen en de vraag is of de renner van Lotto-Jumbo überhaupt op het podium gaat eindigen. Voordat de derde plek zeker is, moet Kruijswijk namelijk nog drie loodzware beklimmingen overleven, gevolgd door een korte klim naar Sant’Anna di Vinadio. Het vertrek was om 12.45 uur en de aankomst is ergens na 17.00 uur. Andiamo!