Lange celstraffen in zaak Operatie Condor

Tijdens Operatie Condor werkten de Zuid-Amerikaanse dictators uit de jaren zeventig samen bij het uitschakelen van dissidenten.

De 88-jarige ex-juntaleider Reynaldo Bignone werd vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar.
De 88-jarige ex-juntaleider Reynaldo Bignone werd vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Foto: Enrique Marcarian / Reuters

In Argentinië is de 88-jarige ex-juntaleider Reynaldo Bignone vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar wegens het ontvoeren en vermoorden van linkse dissidenten in het kader van Operatie Condor. Veertien andere ex-militairen werden veroordeeld tot celstraffen uiteenlopend van acht tot 25 jaar. Twee ex-militairen werden vrijgesproken. Dat meldt persbureau AP.

Het is voor het eerst dat een rechtbank Operatie Condor heeft aangemerkt als een criminele, internationale samenzwering. Operatie Condor, genoemd naar de Zuid-Amerikaanse vogel met een grote spanwijdte, was een samenwerkingsverband van de militaire regimes in Argentinië, Brazilië, Bolivia, Chili, Paraguay en Uruguay in de jaren zeventig. De geheime operatie maakte het voor de regimes mogelijk uitgeweken dissidenten uit te schakelen.

Reynaldo Bignone

De Argentijnse ex-generaal Bignone zat al levenslange gevangenisstraffen uit voor meedere mensenrechtenschendingen tijdens de Argentijnse dictatuur in de jaren 1976 tot 1983.

Onder de veertien andere veroordeelden zijn onder meer de Uruguayaanse ex-kolonel Manuel Cordero Piacentini. Hij zou gevangenen hebben gemarteld in het beruchte martelcentrum Automotores Orletti in Buenos Aires, destijds één van de driehonderd illegale gevangenissen van het Argentijnse regime.