Kort geding Twente levert alleen maar verliezers op

Het hele betaald voetbal blijft in verdere onzekerheid achter

Voor duidelijkheid moest je vrijdag niet in de rechtbank van Utrecht zijn. FC Twente niet, de KNVB niet, de zestig man betrokkenen niet, het handjevol aanwezige supporters niet, de pers niet en De Graafschap al helemaal niet. Als het kort geding, dat de bond en alle voetbalclubs deze week bijna smekend de club uit Enschede probeerden uit het hoofd te praten, iets opleverde, was dat vooral het hernieuwde besef dat FC Twente en de licentiecommissie lijnrecht tegenover elkaar staan.

Rechter Maarten Meinemann maakte aan het kleine beetje hoop dat er wellicht in de verschillende kampen was, dat hij vrijdag al meteen uitspraak zou doen, een einde nog voordat de zitting goed en wel begonnen was: deze zaak is te precair, er is te veel aandacht voor en er spelen voor partijen te grote belangen om dit nu af te raffelen. De twee volle weken die hij er maximaal voor mag nemen, is hij van plan te benutten. „Dat verdient de zaak.” Feit is wel dat alle betrokkenen moeten wachten.

Als het aan de KNVB lag, dan had er niet eens een kort geding moeten zijn. „FC Twente heeft met de auto de verkeerde afslag genomen. Het ging eraf bij Utrecht. Dat had Zeist moeten zijn”, zei advocaat Harro Knijff namens de bond. Om maar duidelijk te maken: dit is een zaak voor de beroepscommissie van de KNVB. Daar loopt nu een procedure; de beslissing van de licentiecommissie om FC Twente de eredivisielicentie af te pakken en er een voor de Jupiler League te verstrekken, is immers voorlopig. „Het kan toch niet zo zijn dat u nu al een besluit neemt dat vooruitloopt op een besluit van de commissie die FC Twente mogelijk onwelgevallig is?”, aldus Knijff tegen de rechter.

Dolf Segaar, advocaat van de club, noemde het vrijdag een „tussenstap”. FC Twente probeert bij de voorzieningenrechter de beslissing van de licentiecommissie terug te draaien. Er is spoedeisend belang bij volgens de club, iets wat de KNVB niet ziet in het licht van de procedure bij de beroepscommissie; die zou volgens de bond half juni al uitspraak kunnen doen. Dat gelooft FC Twente niet. FC Twente benadrukte nogmaals dat de financiële gevolgen van het terugzetten naar de Jupiler League, en lange onduidelijkheid, mogelijk „funest” zijn voor de club. De KNVB vindt de financiële situatie niet zo nijpend als FC Twente die presenteert.

Het was vrijdag voornamelijk een herhaling van zetten. Een botsing tussen emotie en zakelijkheid. FC Twente dat de verstrekkende gevolgen van de beslissing voor de club benadrukte en hard uithaalde naar de procesgang van de KNVB: zo waren de Enschedeeërs naar eigen zeggen verzekerd dat een intrekking van de licentie niet meer tot de mogelijkheden behoorde nadat ze de weg naar levensverbetering in hadden gezet – onzin volgens de licentiecommissie, dat had die volgens de aanwezige secretaris ook duidelijk laten weten. En de manier waarop de bond de publiciteit heeft gezocht, daar hadden ze ook geen goed woord voor over.

Het verschil tussen het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ FC Twente werd ook maar weer eens aangehaald: het ‘oude’ FC Twente maakte de fouten rond de transfers van Dusan Tadic, Jesús Corona en Orlando Engelaar, het ‘nieuwe’ FC Twente heeft orde op zaken gesteld. „We zijn vleugellam gemaakt”, zei interim-directeur Onno Jacobs tijdens de zitting.

Daartegenover stond het technische verhaal van de KNVB, zo technisch en ingewikkeld dat rechter Meinemann op een gegeven moment advocaat Knijff ook niet meer kon volgen.

Vrijdag bleef een ‘winnaar’ uit, dus kon je eigenlijk concluderen dat er alleen maar verliezers waren. Het gehele betaald voetbal mag nog weer twee weken zijn adem inhouden.