Kiki Bertens wint na slijtageslag van Kasatkina

Bertens is door naar de achtste finale en kwalificeert zich daarmee voor de Spelen in Rio.

Bertens tijdens haar wedstrijd tegen Kasatkina.
Bertens tijdens haar wedstrijd tegen Kasatkina. Foto Philippe Lopez / AFP

Kiki Bertens heeft zaterdag haar zegereeks op Roland Garros voortgezet. De Nederlandse tennisster bereikte de vierde ronde van het grandslamtoernooi in Parijs door de Russin Daria Kasatkina te verslaan. Dat ging niet eenvoudig. De 25-jarige Wateringse had een slopende driesetter nodig om het negentienjarige talent uit Rusland uit te schakelen: 6-2 3-6 10-8.

Het bereiken van de laatste zestien in het Franse Open betekent dat Bertens zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Het is nog niet duidelijk of ze ook daadwerkelijk zal meedoen in Rio. Ze treft in de vierde ronde de als vijftiende geplaatste Amerikaanse Madison Keys, die afrekende met de Puerto Ricaanse Monica Puig (7-6 (3) 6-3).

Bertens begon sterk aan haar partij tegen Kasatkina, de nummer 29 van de plaatsingslijst. Ze brak in de openingsgame de service van haar tegenstandster en stootte door naar setwinst. In het tweede bedrijf haperde het bij de Westlandse, die voorafgaand aan het toonaangevende graveltoernooi in Parijs haar tweede WTA-titel veroverde in het Duitse Neurenberg. Kasatkina wist Bertens twee keer te breken en de set naar zich toe te halen.

In de derde set herpakte Bertens zich en met opnieuw een vroege break zette ze haar opponente meteen onder druk. De Russin bleek echter een taaie en Bertens leverde bij 3-1 haar servicebeurt in. De set ontwikkelde zich daarna tot een slijtageslag met lange rally’s, waarin beide speelsters nauwelijks voor elkaar onder deden en fraaie passeerslagen afwisselden met afzwaaiers.

Op 5-4 kon Bertens het afmaken op haar eigen service, maar ze liet vijf wedstrijdpunten onbenut. Pas bij 9-8 kreeg de Nederlandse nummer 58 van de wereld een nieuwe kans de jonge Russin op de knieën te krijgen. Dit keer lukte het wel.

Bertens had in de eerste ronde voor een enorme stunt gezorgd door Angelique Kerber uit het toernooi te slaan. Die Duitse, begin dit jaar winnares van de Australian Open, was in Parijs als derde geplaatst. In haar tweede partij rekende Bertens resoluut af met de Italiaanse Camila Giorgi. (ANP)