GGZ-instelling steunde omstreden vastgoedbaas

Zorg Zorginstelling Daelzicht gaf extra garanties bij de bank voor een ondernemer. Hij moest wel een ton beloven voor een gepland pretpark.

De Limburgse zorginstelling Daelzicht, die 2.000 mensen met een verstandelijke beperking begeleidt en huisvest, heeft de omstreden projectontwikkelaar Piet van Pol geholpen financiering te krijgen van de bank.

Van Pol, die door het OM samen met oud-wethouder Jos van Rey verdacht wordt van corruptie en zich daar de afgelopen weken bij de rechter voor moest verantwoorden, ontwikkelde achttien appartementen voor gehandicapte bewoners in Roermond.

Van Pol kwam vanaf 2011 in opspraak door zijn warme banden met toenmalig VVD’er Jos van Rey. De bank was alleen bereid te financieren als Daelzicht niet tien maar vijftien jaar de appartementen ging huren. Daelzicht stemde hiermee in onder voorwaarde van een betaling door Van Pol. Hij zegde hierop toe 100.000 euro over te maken aan Daelzicht om de zorginstelling te helpen bij de financiering van een pretpark.

De tweehoofdige raad van bestuur staat sinds een maand op non-actief. De advocaat van Jenny Buijks, een van de bestuursleden, zegt dat zijn cliënt „blij” was dat ze „deze bijdrage van 100.000 euro” voor het pretpark had „binnengehaald”.

De raad van toezicht laat desgevraagd weten pas sinds een week op de hoogte te zijn van de afspraak.

Het management van zorginstelling Daelzicht gaf afgelopen jaren contracten aan bevriende partijen. Ook werden verwanten en vrienden als tussenpersoon ingeschakeld waardoor de kosten opliepen, zo blijkt uit onderzoek van NRC.

Woensdag werd bekend dat interim-manager Nettie Saarloos een integriteitsonderzoek laat doen binnen de organisatie. Ook is besloten tot onmiddellijke inspectie van alle brandblusapparaten en rookmelders in 80 woon- en verblijfcomplexen. Aanleiding waren vragen van NRC.

Daelzicht gaf vorig jaar de brandbeveiliging in handen van een net opgerichte vennootschap zonder ervaring en zonder kwaliteitscertificering. Het bedrijf is eigendom van de dochter van een vastgoedadviseur van de raad van bestuur.

Volgens de twee bestuurders die op non-actief staan, is er niets mis met de opdracht voor de brandveiligheid. Wie die „suggestie” wekt „speelt vals spel”, aldus het duo dat meldt dat de raad van toezicht „volledig op de hoogte” was.