Fitte Duitse pinot

Wie even zoekt, kan prima een Duitse wijnkaart maken, merkt Harold Hamersma.

Ik ben twee jaar aan het sparen geweest”, onthult Pieter Smits, eigenaar-sommelier van het hoofdstedelijke restaurant Rijsel. Onlangs is hij met zijn zakenpartner en chef-kok Iwan Driessen op het voormalige Amsterdamse marine-terrein Scheepskameel begonnen. Maar met „sparen” doelde hij niet op de benodigde gelden om zijn nieuwe zaak te financieren. Smits heeft de wijnkaart met alleen Duitse wijnen ingevuld.

„Wie Duitsland zegt, zegt Riesling. Dat land heeft echter zoveel meer te bieden dan alleen deze druif”, vervolgt hij. Maar een mooie collectie die bij ons past bij elkaar krijgen, was wel even een klusje. Een jaar of twee verzamelen dus.

Het zijn er nu al honderd. Wijnen van importeurs die al bij Rijsel leveren. Maar ik ben er ook voor op reis geweest. Naar beurzen, proeverijen en... inderdaad, ook naar Duitsland.”

Nu is Smits niet de enige die heeft ontdekt dat onze oosterburen niet louter Riesling leveren. In het blad Drinks Slijtersvakblad lees ik een artikel over de Engelse wijnmarkt. Daar zijn de drinkers thans helemaal in de ban van Duitse pinot. De verkoop van pinot blanc (in het Duits Weissburgunder), pinot gris (Grauburgunder) en pinot noir (Spätburgunder) is daar – mede omdat een aantal supermarkten deze wijnen nu ook aanbiedt – binnen één jaar met 170 procent gestegen. Wereldwijd is Duitsland inmiddels de grootste producent van pinot blanc.

En waar vroeger het wit van deze druif mij nog wel eens als proefnotitie „buikziek peertje met klutsknieën en klamme handen” liet aantekenen, gooien veel jonge wijnmakers het tegenwoordig over een andere boeg. Zij maken met deze druif fitte, opwekkende en energieke wijnen. Op de kaart van Scheepskameel speelt er zelfs eentje in op de mogelijke toeloop uit het Verenigd Koninkrijk en spreekt Engels: „More Than Just Grey, een Grauer Burgunder uit 2015 van Kühling-Gillot”. Deze is alleen in het restaurant verkrijgbaar. Maar, ook op de kaart, onalledaagser en tevens in het wild te koop is de biologisch-dynamische Grüner Sylvaner Hohen-Sülzen 2014 van zusterdomein Battenfeld-Spanier. En, hoe kan het ook anders, gemaakt door een piepjong echtpaar.