Opinie

Doofpot

Youp

Best moeilijk een column schrijven terwijl Jeroen en Matthijs al met vakantie zijn. Ingewikkeld om een eigen mening te vormen zonder de vertrouwde hulp van Peter R. de Vries, Frits Wester en/of onze nationale polderdandy Jort Kelder. Plus natuurlijk al die andere deskundigen uit de kleine, overzichtelijke televisiegenieke meningenmeute. Geen idee bijvoorbeeld wat ik nu moet vinden van de schamele ontslagvergoeding van Louis van Gaal en de achterbakse aanstelling van zijn vroegere leerling José Mourinho. Puur verraad?

Wat vindt Peter als gediplomeerd voetbalmakelaar en persoonlijke vriend van Louis daarvan? Peter help mij. Ik mis je deskundigheid. En heeft hij ook het gerucht gehoord dat bij Ajax niet alleen Peter Bosz aanschuift in de top, maar dat er meer aan de hand is? Dat directeur Marc Overmars, veruit de zuinigste krent van de Amsterdamse club, binnenkort wordt vervangen door Jordi Cruijff, de zoon van de goddelijke Johan. Gaan ze dan eindelijk het snurkende saldo van honderd miljoen aanspreken en een paar voetballers kopen? Het is maar een suggestie. Ajax is toch een voetbalclub en geen bank? Graag had ik gehoord wat Peter R. hiervan vindt zodat ik daarna zelf ook een mening kan vormen. Nu spartel ik maar wat in het diepe. Heb geen enkel houvast.

Zo mis ik ook Frits Wester, die mij bij Pauw genuanceerd had kunnen bijpraten over de commissie-Oosting. Nu ben ik geneigd om heel kort door de bocht die arme Marten Oosting uit te schelden voor laffe bejaarde omdat hij niet de ballen had om dat hele ministerie van die treurige sorryzegger Ardje van der Steur een beetje stevig door elkaar te schudden. Wat een slap rapportje over ambtelijk geklungel. Ik wil gewoon een snoeihard verslag van de feiten. Dat de hele bonnetjesaffaire één grote smerige stinkende doofpot is en dat er in alle tapijten in alle kamers van het ministerie enorme bobbels zitten door al het vuil dat eronder geveegd is? Dat die droeve justitiebaas Pieter Cloo helemaal niet vergeten is dat iemand hem verteld had dat hij wist waar het bonnetje te vinden was. Op die positie vergeet je dat toch niet? Dan heb je namelijk zwaar alzheimer en Korsakov tegelijk.

Pietertje heeft gewoon bewust niet gezocht en deed dat in opdracht van Van der Steur, Teeven, Rutte, Opstelten, Zijlstra en nog een stuk of wat maffiosi uit de VVD-top. Graag had ik mijn mening getoetst aan die van Frits Wester. De bonnetjesaffaire wordt nu keurig afgesloten en we horen er niets meer over. Verpletterende stilte. Waar is in deze zaak de vroeger zo linkse en strijdbare PvdA eigenlijk? Wat vindt Samsom? Diederik beweegt niet. Te breekbaar. En Lodewijk Asscher? Die was druk met belangrijker zaken. Hij liep deze week vrolijk rond op een treurig strandje bij Almere om tijdens Libelle’s Zomerweek met roedels kortgeknipte provinciemutsen op de foto te gaan. Moet ook gebeuren. First things first. Vraag me af of Rutte en Asscher dit weekend hun ervaringen gezellig uitwisselen. Effe lekker klessebessen. Lodewijk over zijn Libelle-ervaring en Mark ging onlangs los bij De Toppers. Moet nog steeds denken aan dat lullige strikje dat de premier bij die gelegenheid droeg. Wat vond zijn vriend Jort daarvan? Door de vakantie van DWDD en Pauw weet ik dat dus niet.

Ben wel blij dat ik niet de enige ben die de programma’s mist. Onze nationale twitterkabouter Ronald Plasterk heeft daarover ook een tweetje op het net gekotst. Zo blij mee. Maar bij Ronald is het wel een beetje dubbel. Mist hij de programma’s omdat hij als kijker en politicus een liefhebber is van het actuele debat of vindt hij het vervelend dat hij een aantal weken nergens op de televisie aan kan schuiven? Ik vrees het laatste.

Als de lieverd twee dagen niet in beeld is dan gaat hij twitteren. Zoals laatst bij Van Rey. Ging hij op Twitter vertellen dat Jos zat te jokkebrokken. Maar dat was nergens voor nodig. Jos kan namelijk heel goed zijn eigen graf graven. Dat liet hij deze week weer eens zien. Zoals wij allen weten wordt hij verdacht van Limburgse zaken, oftewel gesjoemel met een zachte g. En wie kwam hem op de rechtbank bemoedigend de hand schudden en een hart onder de riem steken? Joep van den Nieuwenhuyzen persoonlijk. Dan heb je geen columnist meer nodig.