Opinie

Dit en dat

Vuilniszakken die roerloos langs de kant van de weg staan, mensen die achter een kinderwagen aansjokken, een leeg pak koek, de oude mevrouw die elke dag de duiven brood voert, vreemden die je boos toebijten dat je een beetje moet lachen, een vieze kattenbak, de Sylvana Uitzwaaidag, het afvoerfilter van de vaatwasser, boze blanke mannen, boze blanke vrouwen, boze blanke mensen die je best racisten mag noemen, zakjes hondenpoep op straat, de buurman en zijn hamer, mensen die tegen hun hond schreeuwen, een volwassene in een veel te kleine jas, de leegte van het internet, dappere mensen, de rij voor een gratis kopje koffie in de supermarkt, kinderen die niet beschermd worden, dromen waarin geliefden iets naars doen, een ziek familielid, alle vioolmuziek, maar ook alle blokfluitklanken, een eenpersoons magnetronmaaltijd op de band voor de kassa die gescheiden door beurtbalkjes tussen gezinsboodschappen staat, het woord beurtbalkje, verdrietige mensen die op de bus wachten, wachtende mensen an sich, zelf moeten wachten, een verwaarloosd balkon met lege flessen, een verloren knuffel, een misverstand, mensen die niet kunnen invoegen, een vrouw die met twee boodschappentassen verloren voor een etalage staat, draaiorgels, stapels ongelezen boeken, de gewoonte van sommigen om hun neus in het luchtledige te snuiten wanneer ze langs je fietsen, een bejaarde kat die huilt als een baby, huilende baby’s, een veel te ruim voorschot nemen op het missen van mensen die nog niet eens weg zijn, mensen die weggaan, een eenpersoonsportie krieltjes in het koelvak, worst in de vorm van een gezichtje, groepen lachende mensen, applaus, je DigiD vergeten zijn, een lief bericht van iemand van wie je het niet van had verwacht, filmpjes met aangeklede dieren die niet in gevangenschap horen te leven, foto’s van ontbijt, tieners die oude mensen helpen, sleutels kwijt zijn, zwijgende mensen in gezelschap, mensen die iets heel goed kunnen, durven glimlachen naar iemand die je niet kent, vluchtelingen, mensen die het klokhuis van hun appel kaalschrapen met hun ondertanden, de wachtkamer van de huisarts, een vriendelijke meneer die overduidelijk heel ziek is in de wachtkamer van de huisarts, kinderen met een pindakaasmond, mannen met geverfd haar, niet kunnen slapen en laat ik verdorie trajectcontrole niet vergeten. Allemaal zaken die ontroeren, weemoedig, boos of onmachtig stemmen. Een vrolijk stemmend lijstje was korter geweest. Denk ik.