De nieuwe bankiers hebben geen plafond

Startup Fest Deze week is het Startup Fest Europe. In zestien steden presenteren jonge bedrijven hun plannen. Vandaag: Amsterdam.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Zou het toeval zijn? Net in de week dat Neelie Kroes en Constantijn van Oranje hun startup-feest organiseren, houdt The Next Web zijn jaarlijkse tech- en mediaconferentie in het Amsterdamse Westerpark.

Een paar sprekers staan op beide evenementen. Zo verklappen Uber-oprichter Travis Kalanick, Kayvon Beykpour (Periscope) en Kees Kollen (ex-Booking.com) voor de tweede keer deze week hun geheimen over het ondernemerschap. Ook Harold Goddijn van TomTom is er weer.

Je valt met je neus in de boter bij The Next Web. Bij de ingang ondergaat een Tesla Model X de vorsende blik van Nalden, de Nederlandse ondernemer die onder één naam door het leven gaat en goed boert met zijn bedrijf WeTransfer.

Nalden houdt straks een praatje om andere jonge ondernemers te inspireren. Hij vindt het leuk, „een beetje ouwehoeren” op dit soort evenementen. Zijn boodschap? „Ik ga zeggen dat het niet uitmaakt where you’re from, maar where you’re at.”

Wijze woorden, en wat dat at betreft: Amsterdam is een goede broedplaats voor startups. Veel creatieve jonge mensen die niet bang zijn een beetje gek te doen. Vandaar het motto van The Next Web, ‘Calling all crazy ones’. Er hangt eerder de sfeer van een festival dan van een serieuze conferentie. Elk jaar worden de TNW T-shirts exponentieel cooler.

Terwijl in het Westerpark de opwindende geur van disruptie zich vermengt met die van de barbecue, pitchen tien kilometer verderop de financiële startups hun plannen voor een kritisch publiek.

Ze zijn te gast bij Holland Fintech, een evenement dat gehouden wordt in een kantoorpand net ten noorden van de A10. „Lekker dicht bij de Zuidas, bij de grote jongens”, zegt Holland Fintech-oprichter Don Ginsel. Zelf was hij bankier bij ABN Amro en Deutsche Bank en nu bouwt hij aan een netwerk dat de financiële sector moet ‘democratiseren’.

Het pand dat Holland Fintech heeft gevonden wil een verzamelplek zijn voor startups die zich bezighouden met cryptocurrency, betaalapps, beveiliging en handige handel.

De huisvesting is nog niet helemaal af: de systeemplafonds ontbreken, de leidingen hangen los en de wanden zijn uit steigerpijp en zwart podiumdoek opgetrokken.

Slapend rijk (of arm)

Die ruw-industriële look komt het startup-gevoel ten goede – mooi contrast met de doorgaans luxueuze kantoren van traditionele banken.

Een van de startups is Quantler, van de 28-jarige Menno Hamburg. Hamburg specialiseerde zich in big data en studeerde aan Nyenrode. Zijn software laat je geautomatiseerd, 24 uur per dag, handelen in valuta. Gebruikers worden slapend rijk (of arm) omdat hun algoritmes, met hulp van Quantler, zelf beleggen.

Er melden zich niet alleen Nederlandse startups bij Holland Fintech. Ook het Britse Wealth Objects huurde een promotietafeltje (slechts 200 euro bij Holland Fintech – bij The Next Web betaal je 1.400 euro). Wealth Objects ontwikkelt software waarmee andere partijen hun eigen bank- of investeringsapps kunnen bouwen. „We zitten al in Londen en Singapore en willen graag uitbreiden naar Amsterdam”, zegt oprichter Uday Nimmakayala. Voor hem is Startup Fest nu al geslaagd: de bancaire revolutie kan beginnen.