‘Belgische Post werkt aan bod op PostNL’

De handel in PostNL werd vrijdag stilgelegd. Bpost uit België meldt maandag of het een overnamebod zal doen.

Postsorteercentra van PostNL in Den Haag (links) en Bpost in Brussel. Maandag geeft Bpost uitsluitsel of het een bod wil doen op de Nederlandse branchegenoot.
Postsorteercentra van PostNL in Den Haag (links) en Bpost in Brussel. Maandag geeft Bpost uitsluitsel of het een bod wil doen op de Nederlandse branchegenoot. Foto’s ANP, Bloomberg

Hoewel de officiële mededeling pas maandag komt, lijkt het erop dat de Belgische Post (Bpost) interesse heeft in een overname van PostNL, zijn Nederlandse branchegenoot.

Geruchten zorgden vrijdag al voor het stilleggen van de beurshandel in zowel Bpost als PostNL. De speculaties kwamen vrijdagochtend op gang na berichtgeving in de Belgische krant Le Soir. Om 12.30 uur werd de handel in Bpost op de beurs in Brussel stilgelegd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Een half uur later deed de Autoriteit Financiële Markten hetzelfde met PostNL op de Amsterdamse beurs, „in afwachting van een persbericht”. In dat half uur steeg steeg het aandeel PostNL 5,4 procent in waarde.

Aanvankelijk zouden beide postbedrijven vrijdag nog op de geruchten reageren, maar aan het begin van de avond lieten zij weten dat maandag pas te doen, voor de opening van de beurzen. Alles wijst erop dat een overname in voorbereiding is: de Belgische vakbonden zijn uitgenodigd om maandagochtend bij Bpost-topman Koen Van Gerven langs te komen.

De mogelijke overname van PostNL komt onverwacht. In alle stilte zou al maanden worden onderhandeld tussen de twee postbedrijven. Bpost is beursgenoteerd, maar nog grotendeels eigendom van de Belgische overheid. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd zou Bpost op 25 maart, toen het aandeel PostNL circa 3,60 euro waard was, een eerste bod op PostNL hebben uitgebracht. Dat zou, net als een tweede bod, zijn afgewezen. Op dit moment zouden de partijen onderhandelen over een derde bod.

Volgens Le Soir heeft Bpost toestemming van de Belgische regering om te onderhandelen over een overname van PostNL. Onduidelijk is of Bpost het Nederlandse bedrijf in zijn geheel of gedeeltelijk wil kopen.

Opmerkelijk genoeg is Bpost kleiner dan PostNL: Bpost behaalde in 2015 een omzet van 2,4 miljard euro, de omzet van PostNL kwam in datzelfde jaar uit op bijna 3,4 miljard euro. De nettowinst van Bpost ligt met 288 miljoen euro echter fors hoger dan de 149 miljoen van het Nederlandse postbedrijf. Ook qua beurswaarde ‘wint’ Bpost: het Belgische postbedrijf is met 4,8 miljard euro bijna drie keer zo veel waard als PostNL (1,7 miljard euro beurswaarde).

PostNL, dat nu onder leiding staat van Herna Verhagen, heeft een roerig verleden. Het voormalige staatsbedrijf PTT werd in 1989 geprivatiseerd en nam in 1996 het Australische koeriersbedrijf TNT over. Post- en pakketbezorging werden in 1998 afgesplitst van telecom. Na nog een paar naamsveranderingen werden in 2011 post- en pakketbezorging gesplitst. De pakjes kwamen bij TNT Express, de post werd PostNL.

De overname van koeriersbedrijf TNT Express door de Amerikaanse branchegenoot FedEx, die deze week werd beklonken, levert PostNL circa 640 miljoen euro op omdat het bedrijf 14,7 procent van TNT Express bezit.

Bpost, vanouds een overheidsbedrijf, ging in 2013 naar de beurs. De staat heeft nog wel een meerderheidsbelang, 50 procent plus één aandeel. Het bericht dat de staat een deel van dat belang zou verkopen om de overname te kunnen financieren werd vrijdag weersproken door Alexander de Croo, minister van overheidsbedrijven. Hij zei tegen Belgische media dat de overheid het meerderheidsbelang in het bedrijf zou willen behouden.