575.000 mensen huurden in 2015 via Airbnb in Amsterdam

Amsterdammers die hun woning beschikbaar stelden verdienden daar gemiddeld 3.800 euro mee.

Foto John McDougall / AFP

Het afgelopen jaar huurden 575.000 mensen een woning in Amsterdam via verhuurderswebsite Airbnb. Dat meldt ANP op basis van op zaterdag door Airbnb naar buiten gebrachte informatie.

In totaal stelden 14.200 Amsterdammers hun woning beschikbaar via de website voor een gemiddelde duur van 28 dagen. Hiermee werd gemiddeld 3.800 euro verdiend. Huurders verbleven door de bank genomen 3,3 nachten in de Airbnb-woningen.

Samenwerken tegen overlast

Twee weken geleden kwam naar buiten dat de gemeente Amsterdam, één van de weinige steden die met Airbnb samenwerkt, intensiever gaat samenwerken met andere steden in de aanpak van problemen door vakantieverhuur via Airbnb. NRC-redacteur Mirjam Remie daar toen over:

“Over de hele wereld worstelen steden met de vraag hoe ze moeten omgaan met de gevolgen van Airbnb. Doordat op woningen te verdienen valt, stijgen de huizenprijzen – ook in steden waar het aanbod al schaars is.”

Naast een stijging van de huizenprijzen zorgt het verhuren via Airbnb ook voor overlast. Daarnaast zou het verschil tussen arm en rijk toenemen doordat op deze manier veel verdiend wordt door huizenbezitters.