Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een verzamelaar van prullaria.

Huis José Vermeulen (66) heeft een „verzamelmanie”. Ze woont nu alleen in dit huis in Breda. Toen ze 28 was trok ze in bij een oudere, gescheiden kunstenaar. Hij overleed toen ze 36 was, sindsdien heeft ze ruim 500 Mariabeelden en tientallen theepotten, klokken en boeddhabeelden verzameld. Boven is een kamer vol Kerstspullen met lichtjes. „Als iemand in de buurt sterft dan krijg ik die spullen. Iedereen weet dat ik verzamel. Het is hier net Tussen Kunst en Kitsch.”

Poetsen José is een „poetsmachine”. Dat moet wel, zegt ze, want ze rookt stevig en heeft al die spullen die stof verzamelen. Elke dag boent ze, al moet ze af en toe stoppen en ’s middags gaan liggen, omdat ze last heeft van artrose. „Ik ben niet goed ter been meer.” Niet gek, want ze heeft altijd „keihard gesjouwd”. Haar gewrichten zijn versleten.

Hero 48 jaar werkte ze bij de Hero fabriek in Breda. Ze begon op haar zeventiende in de huishoudelijke dienst. Vroeger maakte ze schoon met een fles chloor per dag – „dat mag nu écht niet meer”. Ze runde jarenlang de wasserij en werkte in de kantine. Toen Vermeulen begon, werkten er 3.000 mensen in de fabriek in Breda. Nu nog zo’n 180. De jammen en drankjes van Hero worden nu elders gemaakt. „Ik mis het werken niet, maar de mensen wel.”

Van Ikea? Niets.

Bij brand meenemen? De kat (die Freeman heet, naar acteur Morgan Freeman).

Frederiek Weeda