Nederland Fotografeert Het thema ‘Naakt’

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

Foto Pascal Baetens

Het thema van de NRC Fotowedstrijd in juni is Naakt. De Belgische fotograaf Pascal Baetens won de prijs voor beste naaktfotograaf van Europa op het European Congress of Professional Photographers in 2011 en geeft workshops in naaktfotografie. Zijn cursisten leert hij eerst hoe zij hun onderwerpen op hun gemak kunnen stellen.

„Wanneer iemand naakt gaat poseren heeft diegene vaak veel vragen. Zolang die vragen onbeantwoord zijn, blijft er een ongemakkelijke gevoel. Dat beïnvloedt de foto. Vragen die leven kunnen zijn: ben ik wel geschikt? Wat gebeurt er met de foto’s? Als fotograaf moet je dat soort twijfels wegnemen. Besef altijd dat je een mens voor je lens hebt, en communiceer.

„Mensen die beginnen met naaktfotografie doorlopen vaak meerdere fasen: eerst maken ze vaak bodyscapes, foto’s van het lichaam als abstract landschap; later kun je ook thema’s fotograferen: bijvoorbeeld door een kwetsbaar naakt lichaam in een bedreigd natuurgebied te fotograferen.

„De lijn tussen een ordinaire en een mooie foto is dun. Wanneer je duidelijk ziet dat een model poseert is de foto volgens mij ordinair. Dat poseren geeft een onbehaaglijk gevoel. Make-up en kleding zijn ook heel belangrijk. Met hoge hakken op het strand, dat klopt gewoon niet. Mijn advies is altijd: als je twijfelt, doe het zo simpel mogelijk.”