104 IS-doden door Turks vergeldingsvuur

De luchtaanvallen zijn een reactie op IS-aanvallen in het Turkse grensgebied met Syrië.

Deze foto, genomen vanaf de Turkse zijde van de grens, geeft zicht op door IS bezet Syrië.
Deze foto, genomen vanaf de Turkse zijde van de grens, geeft zicht op door IS bezet Syrië. Foto: Ilyas Akengin / AFP

Bij luchtaanvallen van het Turkse leger en de door de Verenigde Staten geleide coalitie zijn vrijdag 104 strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) omgekomen. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency zaterdag. Door de luchtaanvallen van Turkije werden zeven defensieve stellingen en vier mortieren van IS vernietigd.

Volgens anonieme bronnen binnen het Turkse leger waren de luchtaanvallen een vergeldingsactie voor de recente raketaanval van IS op de Turks-Syrische grensplaats Kilis, dat grenst aan het gebied van de terreurbeweging. Volgens de Turkse krant Sabah Daily raakten vrijdag vijf mensen gewond door deze aanvallen.

De Turks-Syrische grensplaats Kilis:

Turks-Syrische grens

Sinds januari vuurt IS raketten af op dorpen en steden in Zuid-Turkije, nabij de grens met Syrië. In totaal kwamen daarbij 21 mensen om, onder wie naar Turkije gevluchte Syriërs. Meer dan zeventig mensen raakten gewond.

Grensstad Kilis was sinds januari al meer dan zeventig keer het doelwit van IS-raketaanvallen. Vrijdag veroverden IS-strijders terrein op Syrische rebellen nabij de grens met Turkije. Er wordt gevreesd voor een nieuwe stroom vluchtelingen richting Turkije.