Teruglezen: Kruijswijk na valpartij in 19e etappe leider af in Giro

De etappe van vandaag voert over twee zware bergen van Pinerolo naar Risoul in Frankrijk.

Kruijswijk voor de start van de negentiende rit.
Kruijswijk voor de start van de negentiende rit. Foto Luk Benies/ AFP

Dank voor het volgen van ons liveblog

Hiermee sluiten we onze liveberichtgeving voor vandaag af. Morgen zijn we er weer voor de laatste bergetappe.

Het had een grote stap richting eindoverwinning kunnen worden voor Steven Kruijswijk, maar de 19e etappe werd een nachtmerrie voor de Nederlander. Kruijswijk viel door een stuurfout in de afdaling van de Colle dell'Agnello en zat vervolgens volledig geïsoleerd. Hij verloor bijna vijf minuten op ritwinnaar Nibali en werd door hem en de nieuwe roze trui Esteban Chaves voorbij gestoken.

Maar de Giro is nog niet voorbij. Er is morgen een bergetappe waar Kruijswijk tijd terug kan winnen. Dan is er vanavond wel wat mentaal lapwerk nodig door zijn ploeggenoten en ploegleiders. De eerste reactie van Kruijswijk na de finish was: "De Giro is voorbij".

Kruijswijk: 'Ik verlies hier de Giro, door een stomme fout'

Bij de NOS reageert Steven Kruijswijk kort maar krachtig:

"Het is kut. Het was gewoon een stomme fout in de afdaling. Ik verkloot daar alles. Ik zat redelijk aan mijn limiet op de top van de Agnello. Ik maak een stuurfout en knal op die sneeuwwand. Mijn fiets had schade en daar verlies ik de aansluiting. Dan is je moraal ook wel gebroken. Je weet dat je voorsprong hebt en probeert te blijven geven, maar mijn lichaam deed overal pijn. Dan is het voorbij. Ik verlies hier de Giro."

De val die Kruijswijk het roze kostte:

Renners en oud-renners leven mee met Kruijswijk.

Twitter avatar laurenstendam laurenstendam This s#cks.
Twitter avatar marcelkittel Marcel Kittel What a drama in the Giro!! Italians are going crazy. Dutchies have tears in their eyes. Cycling is a cruel beauty!
Twitter avatar edekker1970 Erik Dekker Drama. Wat een fout, wat een vechtlust, wat een strijd, wat een Giro, wat een vrijdag. En dan moet morgen nog komen. #KeepFighting

Klassement na 19e etappe

Het moet gezegd: het was een slechte dag voor Kruijswijk, maar de hoop is nog niet verloren. Het is ongelooflijk spannend, want ook de nieuwe leider Chaves zag er vandaag niet geweldig uit. Met een goede dag is een zege in de Giro nog absoluut mogelijk, al is de vraag hoe groot de fysieke en mentale schade van Kruijswijk is.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen De spanning is plots helemaal terug in het klassement. #giro https://t.co/RZrW3UUyAS
Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling .@s_kruijswijk lost his pink jersey after a crash and a big fight. He still on the podium! #Giro https://t.co/CWNZY0loMp

Kruijswijk is roze trui kwijt

Het werd door zijn eigen fout niet de dag van Steven Kruijswijk. Hij is het roze kwijt, al is de Giro nog niet helemaal verloren. Hij verliest bijna vijf minuten en staat nu 1.05 achter op Chaves en rond de twintig seconden op Nibali.

Nibali pakt winst - aftellen tot finish Kruijswijk

Vincenzo Nibali bewijst dat deze Giro voor hem nog absoluut niet voorbij is. Hij komt solo als eerste over de finish in Risoul. Chaves finisht achter Nieve als derde op 50 seconden en pakt waarschijnlijk het roze. Het is nu aftellen totdat Kruijswijk binnenkomt, maar er moet wel een wonder gebeuren wil hij nog in het roze staan na vandaag.

Nog 1,5 kilometer tot de finish

Chaves gaat niet meer terugkomen bij Nibali. Spanjaard Mikel Nieve is weer aangesloten bij de Colombiaan en de twee rijden bijna veertig seconden achter Nibali. Voor Kruijswijk is het nog iets minder dan drie kilometer, met een achterstand van vier minuten op Nibali.

Nibali lijkt op weg naar zege

De meeste Nederlanders zullen het niet fijn vinden wat er in deze etappe gebeurt, maar voor de neutrale toeschouwer is het een prachtig schouwspel. Met nog drie kilometer te gaan heeft Chaves 15 seconden achterstand op Nibali. Kruijswijk volgt op 3,5 minuut van de koploper. Hij heeft 4,43 voorsprong op Nibali in het klassement, dus het wordt nog spannen of ook Nibali Kruijswijk voorbijgaat.

Nibali alleen op kop

Tot nu toe reden de twee grootste tegenstanders van Kruijswijk een geleidelijk tempo omhoog, dat zelfs vroege vluchter Ulissi kon volgen. Maar Nibali versnelt en laat iedereen achter zich. Chaves vecht om terug te komen. De ploegtactiek van Nibali lijkt deze etappe perfect te zijn, met ploeggenoten in de vroege vlucht. Nu moet hij het afmaken. Colombiaan Chaves mag 1.43 verliezen op Nibali. Kruijswijk consolideert zijn achterstand en lijkt zijn ritme wat gevonden te hebben. Het is nog 4 kilometer voor Nibali.

Roze virtueel voor Chaves

Het kopje van Kruijswijk hangt, zijn tred is allesbehalve soepel. Wat een contrast met eerdere dagen, toen hij soeverein als een vorst klom. Heeft hij teveel pijn door zijn valpartij, of is het de eenzame achtervolging die hem opbreekt? De achterstand is nu boven de drie minuten, wat betekent dat Chaves virtueel in de leiderstrui rondrijdt.

Nibali versnelt - Kruijswijk lost

In de kopgroep zijn de luitenanten weg. Nibali versnelt, Chaves volgt. In het groepje daarachter lijkt het op voor Kruijswijk, hij moet lossen bij Bob Jungels en anderen waarbij hij in het groepje zat. Het is nog tien kilometer vechten, maar het lijkt dat hij de leiding in het klassement gaat verspelen. Zijn achterstand is 2,5 minuut, terwijl de marge in het klassement van Kruijswijk drie minuten is op Chaves.

Vechten om de roze trui te houden

Steven Kruijswijk begint feitelijk aan de tweede klimtijdrit in deze Giro. Hij moet in zijn eentje gewoon zo hard mogelijk bergop rijden. Kruijswijk probeert gelijk weg te rijden van het groepje waar hij in zat. Wellicht kan Kruijswijk laten zien dat hij echt de best klimmer is in deze Giro en iets van de schade beperken. Monfort wordt ingelopen, wat betekent dat de groep Chaves/Nibali om de zege kan gaan strijden. Vroege vluchter Scarponi maakt daar tempo voor Nibali.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling .@s_kruijswijk chasing uphill now! Go go go Stevie! #Giro https://t.co/ZLryhdnG2G

Slotklim begonnen - roze trui Kruijswijk in gevaar

Maxime Monfort ligt nog altijd op kop met 45 seconden op de groep Chaves/Nibali. Het kan nu weer een gevecht worden waar ploeggenoten minder invloed op hebben. Kruijswijk rijdt op 2.56 van de koploper. Een groepje met Valverde zwemt tussen de eerste groep met favorieten en Kruijswijk in.

Achterstand Kruijswijk meer dan twee minuten

Kruijswijk blijft aan kop sleuren van zijn groepje, maar de groep Nibali/Chaves blijft afstand nemen. Nog een paar kilometer tot de slotklim.

Inmiddels is er ook nieuws uit het kamp van de Rus Zakarin die hard onderuit ging in de afdaling van de Giro en moest opgeven. Hij heeft wellicht een gebroken sleutelbeen.

Twitter avatar katushacycling Team KATUSHA #Giro We have news, Ilnur has a problem with colarbone, it could be luxation or fracture. We are waiting for more info.

Nog zeven kilometer naar voet Risoul

Koploper Maxime Monfort heeft ruim twee minuten op de groep Chaves/Nibali. Hoeveel achterstand Kruijswijk precies heeft is niet duidelijk, de GPS-gegevens schommelen tussen de één minuut tien en één minuut dertig. Kruijswijk moet zelf kopwerk doen en krijgt mondjesmaat hulp van Carlos Verona, ploeggenoot van Bob Jungels. Hoe het ook uitwerkt, dit kost Kruijswijk veel kracht, nog voordat de slotklim begint.

Kruijswijk sluit aan bij groepje

Roze trui Kruijswijk zit niet meer helemaal alleen. Hij is aangesloten bij een groepje met onder meer de Luxemburger Jungels, drager van de witte trui als leider in het jongerenklassement en nummer zeven van het algemeen klassement. Wellicht valt de schade zo beperkt te houden totdat de slotklim over 15 kilometer begint. De fysieke schade van Kruijswijk, lijkt los van een bebloede elleboog, mee te vallen.

Inmiddels leven ook onze zuiderburen mee met Kruijswijk, getuige deze tweet van wielercommentator Karl Vannieuwkerke.

Twitter avatar Vannieuwkerke Karl Vannieuwkerke Come on @s_kruijswijk dit kan je eindzege in de Giro alleen heroïscher maken! Over 30 jaar maken we er een docu over #Giro #keepgoing

Scarponi moet wachten op kopman

De vroege koploper Scarponi laat Monfort bewust rijden en rijdt stapvoets. Hij wacht op Nibali om er een veredelde ploegentijdrit naar de voet van Risoul van te maken. Zo gaan ze proberen het karretje van Kruijswijk in de poep te rijden, om maar eens een wieleruitdrukking van legende Gerrie Knetemann erbij te halen. Kruijswijks achterstand is één minuut en negen seconden.

Achterstand Kruijswijk loopt op

Inmiddels is Steven Kruijswijk de helft van zijn voorsprong in het klassement virtueel al kwijt. Hij heeft bijna anderhalve minuut achterstand op Nibali en Chaves en zit moederziel alleen. Maxime Monfort is vooraan aangesloten bij Scarponi, die geen kopwerk meer lijkt te willen doen, omdat hij op kopman Nibali wil wachten. Kruijswijk zit in grote problemen, zonder één ploeggenoot in de buurt.

Ook Zakarin hard onderuit - Kruijswijk wisselt van fiets

De afdaling van de Agnello eist slachtoffers. De Rus Ilnur Zakarin ligt in het gras naast de weg en lijkt keihard onderuit te zijn gegaan. Einde koers voor de nummer vijf in het klassement?

Steven Kruijswijk is van fiets gewisseld. Kennelijk had zijn fiets waarmee hij viel te veel schade. Het zal lastig worden het gat dicht te rijden, dat nu al bijna een minuut bedraagt. Chaves krijgt hulp van zijn ploeggenoot Plaza die in de vroege kopgroep zat en nu op kop gaat rijden.

Kruijswijk gevallen

Steven Kruijswijk loopt achterstand op, hij valt in de afdaling door een stuurfout en gaat over de kop tegen een besneeuwde muur aan de zijkant. Kan hij snel weer terugkomen? Onbekend is nog wat de schade is. Probleem voor Kruijswijk: Nibali is een expert in het dalen en deze duurt 45 kilometer totdat de slotklim begint. De voorsprong voor Chaves en Nibali zou een halve minuut zijn.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Val Kruijswijk in de afdaling! #giro https://t.co/Q6xjPnMGIB

Scarponi als eerste op Agnello

Het gaat nu letterlijk snel bergafwaarts voor Michele Scarponi, want hij heeft de Cima Coppi gepakt, de prijs voor degene die het dak van de Giro als eerste bereikt en is nu aan het afdalen. Hij heeft bijna anderhalve minuut voorsprong op een groepje achtervolgers. Ploeggenoot Kozhatayev van Nibali die eerst in de kopgroep zat, is nu teruggezakt tot bij de groep met favorieten. Hij maakt tempo om de geloste Valverde verder op achterstand te zetten en moet er dan snel zelf af. Nibali probeert het zelf dan kort, waarna Chaves het lastig krijgt. Valverde heeft al bijna een minuut achterstand.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Scarponi is in de wolken met zijn Cima Coppi. #Giro https://t.co/2pNiJVtRlf

Chaves probeert het weer - Valverde lost

Nieuwe poging van de kleine Colombiaan. Hij verhoogt het tempo zittend op zijn zadel, maar niet het lukt niet om zijn concurrenten te lossen, behalve Valverde. Scarponi is op een kilometer van de top, waar grote muren van sneeuw langs de weg liggen.

De renners rijden in korte mouwen en korte broek, terwijl de toeschouwers langs de kant goed ingepakt zijn. De toppers zullen weinig last hebben van de kou, maar de mindere goden moeten oppassen dat hun handen door de kou niet gaan voelen alsof ze carpaal tunnel syndroom hebben: tintelende vingers en stijve, gevoelloze handen.

Wapenstilstand bij de groten

Misschien was het toch wat vroeg om vol door te trekken. Chaves laat het tempo dalen en de geloste klassementstoppers keren terug bij hem, Kruijswijk en Valverde. De hele top zes uit de Giro zit nu bij elkaar, samen met een ploeggenoot van nummer zes Rafal Majka die tempo gaat maken. Michele Scarponi is nog altijd de eenzame koploper op de Agnello die door de sneeuw aan de zijkant steeds witter kleurt.

Actie in het peloton - Nibali eraf, Kruijswijk volgt

Op bijna zes minuten van Scarponi trekt Orica-Greenedge van Esteban Chaves, de nummer twee in het klassement flink door. In een keer is de ploeg van Kruijswijk nergens meer te bekennen. Kruijswijk volgt vooralsnog gemakkelijk, Nibali, Zakarin en Majka moeten eraf. Alleen Kruijswijk, Chaves en Valverde zijn over.

Kan Kruijswijk hetzelfde presteren in de Tour de France?

De Giro is nog niet afgelopen, maar een vraag die bij velen zal leven is of Kruijswijk ook in de belangrijkste rittenkoers, de Tour de France, zo kan presteren. Het antwoord is simpel: dit jaar niet. Aan het begin van het jaar zei Kruijswijk dat zijn doelen de Giro en de Vuelta a Espana zijn. Geen Tour voor Kruijswijk dus.

Lees ook ons profiel van Steven Kruijswijk: Steven Kruijswijk is geboren voor de grote rondes

Een goed klassement in Giro én Tour rijden in hetzelfde jaar is ook bijna niet te doen. De laatste die de Giro en de Tour achter elkaar won was de Italiaan Marco Pantani in 1998. Maar het is algemeen bekend dat hij dat niet op een spreekwoordelijke panini met parmaham en mozzarella deed. Vorig jaar probeerde Alberto Contador na zijn Girowinst ook in de Tour voor de eerste plaats te gaan, maar hij werd vijfde, net als in 2011, al zijn die resultaten wegens een dopingschorsing geschrapt. Steven Kruijswijk werd vorig jaar in dienst van Robert Gesink 21e in de Tour, na een zevende plek in de Giro.

Afscheiding in de kopgroep

De kopgroep breekt. Diego Ulissi en Egor Silin zijn vooruit gereden uit de kopgroep en krijgen gezelschap van Nibali's luitenant Michele Scarponi, die ze vervolgens snel weer achterlaat. De voorsprong op de rest van de kopgroep is nog klein, terwijl het stijgingspercentage steeds slopender wordt. Inmiddels is het meer dan 11 procent.

Profiel van de Agnello

Profiel van de Agnello

Kopgroep van 28 pakt 4,5 minuut

Het peloton laat enigszins begaan. Met nog twaalf kilometer tot de top van Agnello heeft de kopgroep 4 minuten en 26 seconden voorsprong. Alle namen uit de kopgroep: Montaguti en Dupont (AG2R), Kozhatayev en Scarponi (Astana), Pirazzi (Bardiani), Cardoso en Moser (Cannondale), Van Zyl (Dimension Data), Verona (Etixx-Quick Step), Denifl en Wyss (IAM), Ulissi (Lampre-Merida), Wellens en Monfort (Lotto-Soudal), Herrada, Rojas en Sutherland (Movistar), Cunego (Nippo), Plaza (Orica), Preidler (Giant-Alpecin), Koeznetsov en Silin (Katjoesja), Boswell, Nieve, Lopez en Roche (Team Sky), Hernandez, Petrov (Tinkoff).

In het peloton leiden de manschappen van LottoNL-Jumbo van Kruijswijk. Maar heeft Kruijswijk wel een sterke ploeg nodig als hij zelf zo goed is?

Lekker op de zaken vooruit lopen

Mocht Kruijswijk de Giro winnen – en laten we even met een roze bril blijven kijken – dan vindt de huldiging plaats in zijn woonplaats Den Bosch, niet in zijn geboorteplaats Nuenen. Dat maakte zijn management vandaag bekend. Ideetje voor als Kruijswijk tweede wordt: een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Daar zijn ze wel gewend aan tweede plaatsen huldigen én aan een roze botenoptocht.

Kopgroep van 28 - voorsprong ruim twee minuten

Eindelijk een groep renners die voorsprong krijgt van het peloton, een van 28 renners maar liefst. Er zit niemand tussen die een bedreiging vormt voor het klassement van Kruijswijk. Belangrijkste namen: Damiano Cunego (Italië), leider in het bergklassement, Mikel Nieve (Spanje), winnaar van de 13e etappe en Diego Ulissi (Italië), die al twee etappes won. Verder kunnen ook Michele Scarponi (Italië) en Tim Wellens (België) meer dan behoorlijk bergop rijden. De voorsprong bedraagt ruim twee minuten. Het is nog 75 kilometer tot de finish. Scarponi is ploeggenoot van Vincenzo Nibali, de nummer vier in het klassement op bijna vijf minuten. Is de Haai van Messina iets van plan?

Peloton nog steeds bij elkaar

Het lukt niemand om echt weg te komen. Carlos Verona probeerde het solo nog een tweede keer, maar meer dan een paar seconden kreeg hij niet. Een tweede tussensprint werd gewonnen door de Italiaan Diego Ulissi, die deze Giro al twee etappes won en derde staat in het puntenklassement achter Giacomo Nizzolo en Matteo Trentin, de winnaar van donderdag. We zijn nu bijna aan de officiële voet van de Agnello.

De etappe van vandaag, deel 2: van de Agnello naar de slotklim

Na de top van de Agnello volgt een afdaling van 45 kilometer. Daarna loopt de weg gelijk weer omhoog voor de slotklim naar Risoul. Het is een klim van de eerste categorie, die twaalf kilometer lang is. Het gemiddele stijgingspercentage bedraagt 7 procent, het maximum is 10 procent. Mocht Kruijswijk nog een rit willen winnen, dan verwacht onze redacteur Dennis Meinema dat hij hier zijn slag kan slaan, ook al omdat er veel Nederlandse fans zijn:

“Ik zie de laatste dagen steeds meer Nederlanders opduiken die dit historische weekend willen meemaken. De klim naar Risoul kent veel haarspeldbochten en lijkt daarmee wel wat op Alpe d’Huez. Het zou vandaag zomaar een Nederlandse berg kunnen worden.”

Lees ook onze complete voorbeschouwing op de 19e rit: Steven in het roze: vrijdag naar het dak van de Giro

Het volledige profiel van de etappe
PW_T19_Risoul_alt-2

De etappe van vandaag, deel 1: eerst vlak, dan een monsterklim

De aanloop is relatief vlak. Vanaf 36 kilometer begint de weg eerst geleidelijk en daarna steeds steiler omhoog te lopen, op weg naar de eerste klim van de dag. Een meer dan pittige. De Colle dell’Agnello is er één voor de volbloed klimgeiten al betekent ‘agnello’ lam. Officieel is de berg, die de grens vormt tussen Italië en Frankrijk, 21 kilometer lang. Het gemiddelde stijgingspercentage is 9,3 procent met uitschieters tot 15 procent. Maar als dat nog niet uitdaging genoeg is voor de renners, is het wel de hoogte van de berg. Met de top op 2.744 meter boven zeeniveau is de Agnello dit jaar de Cima Coppi: het hoogste punt van de Giro. Door de hoogte is er ijle lucht in de laatste paar kilometer. De top is donderdag sneeuwvrij gemaakt.

Lees ook over de Agnello: Een onbeminde, diabolische berg
Twitter avatar jeredgruber Jered Gruber Plenty of old snow, but nothing on the road on the Agnello. Bring on tomorrow! #giro https://t.co/JbuQw9OqUC

Stand van zaken

Het peloton doet net alsof er nog niet al bijna drie weken gekoerst is. In het eerste uur werd een afstand van 50,3 kilometer afgelegd. Het hele peloton zit nog bij elkaar. Er was wel al een tussensprintje, gewonnen door de Spanjaard Carlos Verona die kort voorop reed met Stefan Denifl, die als nummer twee in het bergklassement punten wil sprokkelen.

Buongiorno!

Welkom bij dit liveblog over alle ontwikkelingen in de negentiende etappe van de Giro D’Italia. Volgend jaar is de honderdste Giro, maar deze kan voor Nederland al een historische worden. De roze trui zit stevig om de afgetrainde ribbenkast van Steven Kruijswijk van LottoNL-Jumbo. Hij heeft precies drie minuten voorsprong op naaste concurrent Esteban Chaves. Als Kruijswijk nog drie etappes volhoudt, mag hij zich de eerste Nederlandse winnaar van de Giro noemen en de derde Nederlandse winnaar van een van de grote rondes, na Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Vandaag rijdt het peloton 162 kilometer over twee zware Alpenbergen. Vertrokken is om iets voor enen ’s middags uit Pinerolo. De finish ligt bergop in het Franse Risoul en wordt rond 17.00 uur verwacht.

Twitter avatar giroditalia Giro d'Italia Stage 19 of the Giro d'Italia is underway! / È partita la tappa 19 del Giro d'Italia 2016! #Giro https://t.co/pQhkeW68JI