Aantal miljonairs in Nederland neemt opnieuw toe

Nederland telt steeds meer miljonairshuishoudens. Het aantal Nederlanders met een vermogen van een miljoen euro of meer, exclusief de waarde van de eigen woning, steeg in 2014 met 3,8 procent naar 108.000. Van alle Nederlanders kan 1,4 procent zeggen miljonair te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Samen bezitten de Nederlandse miljonairs 340 miljard euro, de waarde van huizen en eventuele hypotheekschulden niet meegerekend. Het vermogen van Nederlanders schommelde tussen 2006 en 2014 flink, maar per saldo is er sinds 2012 een stijging van het aantal miljonairs met 5 procent.

De stijging van het aantal miljonairs valt volgens het CBS ruwweg samen met de ontwikkeling van het totale vermogen van Nederlanders. Als iemand een scherpe vermogensdaling heeft, kan het voorkomen dat diegene een jaar niet als miljonair wordt meegeteld. Dit gebeurde in 2009, toen veel aandelenkoersen hard onderuit gingen. De meeste miljonairs wonen in de Noord-Hollandse gemeenten Blaricum, Bloemendaal en Laren. Daar is rond 10 procent van de inwoners miljonair. Daarna komen Wassenaar (8,8 procent) en Rozendaal (7,6 procent). In Kerkrade is met 0,3 procent het percentage miljonairs het laagst, gevolgd door Den Helder, Landgraaf en Brunssum (alle 0,4 procent). (NRC)