Onderzoek naar corruptie in Venezolaans parlement

Er zou 69 miljard dollar verduisterd zijn.

Het Venezolaanse parlement.
Het Venezolaanse parlement. Foto: Federico Parra / AFP

Het Venezolaanse parlement start een grootschalig onderzoek naar vermoedelijke gevallen van corruptie onder eigen (ex-)parlementsleden. Dat meldt persbureau AFP op vrijdag. Volgens het persbureau zijn bij de corruptie 89 politici betrokken. De (ex-)parlementsleden worden ervan verdacht 69 miljard dollar (61,6 miljard euro) te hebben verduisterd.

“Met dit geld zouden we 900 miljoen mensen van voedsel kunnen voorzien. We zouden het land er de komende dertig jaar mee kunnen voeden”, zei parlementslid Freddy Guevara tegenover AFP. Guevara is lid van de oppositiepartij Tafel van de Democratische Eenheid (MUD), dat een meerderheid heeft in het Venezolaanse parlement.

Guevara is voorzitter van de Commissie voor Financiële Zaken. Deze commissie voert het onderzoek naar de corruptie uit. Sommige van de verdachten maken momenteel deel uit van de regering van president Nicolás Maduro. Ook staatsoliebedrijf PDVSA wordt onderzocht. Volgens Guevara zijn de verduisterde bedragen naar buitenlandse rekeningen gestuurd. Het doel van de commissie is om het geld te lokaliseren en het vervolgens terug te vorderen.

Staat van crisis

Het onderzoek komt op een gevoelig moment. Het Zuid-Amerikaanse land verkeert in een staat van crisis. President Maduro kondigde eerder in mei een noodtoestand af. Onder meer door de dalende olieprijs en mismanagement bevindt Venezuela zich al tijden in economisch zeer zwaar weer.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal de inflatie in het land dit jaar stijgen tot 720 procent en krimpt de economie met 8 procent. Sinds half januari zijn er in het land maatregelen getroffen waarmee voedsel en andere goederen kunnen worden gerantsoeneerd.

‘Bron van zorg’ voor Nederland

De heikele situatie in Venezuela vormt ook een bron van zorg voor Nederland, volgens inlichtingendienst AIVD. De AIVD is ook actief in Saba, Sint Eustatius en Bonaire - dat zich dichtbij het Zuid-Amerikaanse land bevindt. Volgens de dienst is er een toename van het aantal Venezolanen in het Koninkrijk der Nederlanden dat op zoek is naar een beter leven:

“De verwachting is dat de situatie in Venezuela in 2016 verder zal verslechteren. Vanwege de uitstralingseffecten op de regio blijven de AIVD en MIVD de ontwikkelingen nauwlettend volgen om zo de Nederlandse overheid tijdig van informatie te kunnen blijven voorzien, waardoor de nationale belangen kunnen worden beschermd.”