Trots

Wat maakt die trap bij het Rotterdamse Centraal Station toch zo populair? Ik liet me eerder nogal cynisch uit over de activiteiten van ‘Rotterdam Viert de Stad’, zoals die lullige dominostenen, de horror-peuter en het kleinzielige reuzenrad, maar ook ik moet constateren dat Rotterdammers die herwonnen trots kennelijk graag met elkaar vieren, op welke manier dan ook. En terecht eigenlijk, want geen stad in Europa heeft in korte tijd zo’n explosieve ontwikkeling mee gemaakt als Rotterdam. Het is bijna ontroerend om te zien hoeveel mensen dagelijks in de rij staan bij De Trap, die op zichzelf niet eens zo heel bijzonder of hoog is. Allemaal trotse Rotterdammers die dat gevoel met elkaar willen delen en vooral graag bevestigd willen zien. Toen ik daar op social media iets aardigs over zei, kreeg ik als reactie dat veel ‘arme’ inwoners van Zuid liever hadden gezien dat het geld naar nuttigere zaken was gegaan.

Diezelfde inwoners zag ik vorige week nog met duizenden tegelijk langs de Nieuwe Waterweg staan om het nieuwste cruiseschip van de Holland America Lijn binnen te halen en met spectaculair vuurwerk bij Hoek van Holland weer uit te zwaaien. Op de Wilhelminapier stonden mannen en vrouwen met tranen in hun ogen met vlaggetjes zwaaien, alsof de bevrijders opnieuw de stad binnenreden. Ik sprak een stel Amerikaanse cruisegangers dat er exact hetzelfde gevoel bij had. Het oudere echtpaar maakt cruises over de hele wereld, maar werd nergens zo onthaald als in Rotterdam. Ook spraken ze lyrisch over de aanlegplaats („gorgeous!”), midden in stad, bij een historische cruiseterminal, terwijl ze in andere steden in kale industriehavens terecht waren gekomen. Maar hun enthousiasme weerhield ze er vervolgens niet van om direct na aankomst op de bus naar Kinderdijk te stappen. Volgens andere – Rotterdamse – passagiers aan boord van de Koningsdam, een logisch gevolg van het gebrek aan toeristische informatie over de stad. Passagiers worden aan boord vooral aangemoedigd om een tour te boeken naar Amsterdam, Kinderdijk of Gouda, maar Rotterdam wordt in de brochures niet eens genoemd.

Kennelijk weten al die juichende Rotterdammers van Zuid niet dat cruiseschepen de stad daardoor meer geld kosten dan ze opleveren, hoewel ik me afvraag of ze het in dit geval ook geldverspilling vinden. En misschien doet het er ook niet toe, want hoe bijzonder is het dat we nog lang niet blasé zijn in deze stad en nog ontroerd kunnen raken door een schip of een trap, symbolen voor oud- en nieuw Rotterdams sentiment. Waar vind je zoiets nog?