Dode IS-strijders en gevangen burgers in strijd om Fallujah

De Iraakse premier kondigde zondag aan Fallujah te heroveren. Tienduizenden burgers zitten gevangen in de stad.

Pro-regeringstroepen vuren een raket af in de strijd om Fallujah.
Pro-regeringstroepen vuren een raket af in de strijd om Fallujah. Foto Ahmad Al-Rubaye / AFP

Bij luchtaanvallen op de Irakese stad Fallujah hebben de VS meer dan zeventig leden van terreurgroep Islamitische Staat gedood, onder wie de plaatselijke IS-commandant Maher al-Bilawi. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Irak bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De VS bieden steun aan het Irakese leger dat Fallujah probeert te heroveren op IS in een militaire operatie die premier Haider al-Abadi zondag aankondigde. Het Irakese leger zou vrijdag erin geslaagd zijn de stad te omsingelen.

Burgers gevangen

Naar schatting wonen nog tussen de 60.000 en 90.000 mensen in Fallujah. Zondag adviseerden de Iraakse veiligheidsdiensten hen de stad te ontvluchten. Inwoners zeggen daarin gehinderd te worden door IS-strijders, die op verschillende plekken controleposten hebben.

De sji’itische geestelijk leider Ali al-Sistani riep Iraakse troepen op de bewoners van Fallujah te beschermen. Volgens persbureau AP zei hij vrijdag:

“Het redden van onschuldige mensen is het allerbelangrijkste, zelfs belangrijker dan het aanvallen van de vijand.”

Fallujah, slechts vijftig kilometer ten westen van Bagdad, was begin 2014 de eerste grote Iraakse stad die in handen viel van de terreurbeweging. De krijgsmacht heeft nog nooit een stad op IS heroverd die zo lang in handen is geweest van de opstandelingen.

Mosul enige grote Iraakse stad van IS

Als het leger Fallujah herovert, is het noordelijke Mosul de enige grote Irakese stad die IS nog in handen heeft. Verwacht wordt dat het Iraakse leger nog dit jaar met behulp van de VS Mosul zal proberen te heroveren.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vluchten steeds meer mensen vanuit Mosul naar Syrië. Alleen al in mei trokken 4.200 mensen van Mosul naar Syrië, terwijl miljoenen Syriërs juist het land ontvluchten. UNHCR verwacht dat dat aantal oploopt naar 50.000.

Stadsguerilla

Nu IS de afgelopen maanden in het defensief is gedrongen in Syrië en Irak en steeds meer terrein moet prijsgeven, valt de groep terug op het plegen van aanslagen. Afgelopen week vielen bij een serie gecoördineerde bom- en zelfmoordaanslagen in de Syrische kuststeden Tartus en Jableh zeker 140 doden.

Eerder dit jaar vielen ook al tientallen doden in de Syrische hoofdstad Damascus en in Homs. En de afgelopen weken was de Iraakse hoofdstad Bagdad doelwit van zware aanslagen, waarbij meer dan tweehonderd doden vielen. Het laat zien dat IS nog lang niet verslagen is.

Fallujah: