Staatssecretaris Dijkhoff (VVD) wil geen soepeler kinderpardon

De regeling waarmee asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen alsnog een verblijfsstatus kunnen krijgen, wordt niet versoepeld. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) donderdag in de Tweede Kamer.

Volgens hem zou het uitgeprocedeerde gezinnen stimuleren zich vijf jaar verborgen te houden voor de overheid, om daarna te claimen dat hun kind ‘geworteld’ is. „Ik wil geen oplossing die ervoor zorgt dat er in de toekomst nog meer kinderen in deze situatie zitten.” Dijkhoff heeft steun van een Kamermeerderheid. Voor het pardon gelden voorwaarden. Zo moeten de gezinnen altijd hebben meegewerkt aan vertrek. Vorig jaar werden slechts 100 van de 1.360 aanvragen ingewilligd, meldde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in maart.

Oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden de regeling te streng. Ook de Kinderombudsman en belangengroep Defence for Children uitten kritiek nadat de cijfers bekend werden.