Kamer spreekt over onwettig insluiten kind

Een ruime Kamermeerderheid heeft donderdag ingestemd met een debataanvraag van D66 en SP over kinderen die onwettig in een gesloten inrichting verblijven. Aanleiding is een bericht in NRC. In de gesloten instelling Schakenbosch in Leidschendam verblijven 38 kinderen zonder de wettelijk vereiste tussenkomst van een rechter. Zij lopen daardoor belangrijke rechten mis, zoals hulp van een advocaat. Die komt hun toe omdat zij in Schakenbosch een deel van hun vrijheid inleveren. Zo kan de instelling hun kamerdeur op slot doen en hen bij agressie fixeren. D66-Kamerlid Bergkamp vindt dat staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) „te passief” is. Ze wil voor de zomer een debat. „Blijkbaar gebeurt dit al langer. Van Rijn moet uitleggen waarom hij niet eerder heeft ingegrepen.” (NRC)