Rechter fluit staat terug om loterijen

Uitspraak De Kansspelautoriteit mag de loterijmarkt niet tot vier partijen beperken en heeft ten onrechte een nieuwe vergunning geweigerd.

Foto ANP

De Nederlandse staat heeft ten onrechte een vergunning geweigerd aan internetloterij Lottovate en moet de vergunningsaanvraag opnieuw behandelen. Dat stelt de rechtbank Amsterdam in een uitspraak van twee weken geleden die naar verwachting vandaag openbaar wordt.

Lottovate wil graag een nieuwe goede doelen-loterij op internet starten in Nederland en daarbij 50 procent van de inleg aan goede doelen schenken, net zoals de Postcodeloterij dat doet. Eind 2014 vroeg Lottovate daartoe een vergunning aan bij de Kansspelautoriteit (Ksa).

Die weigerde de aanvraag met een beroep op kabinetsbeleid. Het kabinet wil namelijk dat er pas op zijn vroegst in 2017 ruimte komt voor nieuwe loterijen. Dat ondanks het feit dat de Raad van State al in 2011 oordeelde dat iedereen moet kunnen meedingen naar loterijvergunningen en dat de staat die niet onderhands mag gunnen. Dat deed de staat daarna alsnog – in 2014 werd onder meer de loterijvergunning van de Postcodeloterij onderhands verlengd.

De rechter maakt nu korte metten met de beslissing van de Ksa om Lottovate geen vergunning te geven. Dat besluit is „onvoldoende zorgvuldig voorbereid” en „onvoldoende gemotiveerd”. Daarnaast stelt de rechter dat uit de Wet op de kansspelen niet blijkt dat het aantal loterijvergunningen beperkt moet blijven tot vier, zoals de Ksa stelt.

250 miljoen extra voor goed doel

Met de Postcodeloterij, BankGiroloterij en Vriendenloterij zijn drie van die vier loterijvergunningen in handen van het bedrijf Novamedia. Novamedia en haar loterijen wordt vanwege de aanwezigheid van oud-politici als Gerdi Verbeet (PvdA), Laetitia Griffith (VVD) en Pieter van Geel (CDA) als commissaris veel lobbymacht in politiek Den Haag toegedicht.

Lottovate is onderdeel van het Engelse ZEAL dat onder andere belangen heeft in internetloterijen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Directeur Peter Paul de Goeij noemt de uitspraak „geweldig nieuws”. Hij stelt dat als nieuwe loterijen tot de markt worden toegelaten er mogelijk zo’n 250 miljoen euro extra voor Nederlandse goede doelen en sport beschikbaar komt. Bestaande loterijen dragen daar nu al zo’n 750 miljoen per jaar aan af.

De Ksa kan nog in beroep tegen de uitspraak bij de Raad van State.