President Macedonië trekt omstreden pardon deels in

Een maand geleden kondigde president Ivanov nog de pardonregeling aan.

President Gjorge Ivanov tijdens de persconferentie waar hij aankondigt om een omstreden pardon deels terug te draaien.
President Gjorge Ivanov tijdens de persconferentie waar hij aankondigt om een omstreden pardon deels terug te draaien. AP Photo/Boris Grdanoski

Een omstreden pardon voor 56 Macedonische politici is door president Gjorge Ivanov deels teruggedraaid. Volgens Reuters komen 22 politici niet langer meer in aanmerking voor de regeling die hen vrijwaart van vervolging in een omvangrijk afluisterschandaal. Waarom juist deze groep nu wel vervolgd kan worden is niet bekend, laat staan of ook de naam van oud-president Nikola Gruevski op de lijst staat.

Het schandaal kwam vorig jaar in februari aan het licht toen de oppositie toenmalig president Nikola Gruevski betichtte van het afluisteren van bijna twintigduizend personen, onder wie politici, rechters en journalisten. Dat zou al sinds 2006 gebeuren. In januari stapte Gruevski op; iedere betrokkenheid bij het schandaal ontkent hij.

Parlementsverkiezingen geschrapt

Onder een door de EU bewerkstelligde deal werd besloten tot het houden van nieuwe parlementsverkiezingen, die voor 5 juni gepland stonden. Het parlement schrapte die plannen echter. De meeste partijen in het land hadden aangekondigd om de verkiezingen te boycotten en campagne werd er amper gevoerd.

Vorige maand kondigde Ivanov aan om een pardon in te stellen voor 56 politici, die zo niet vervolgd kunnen worden voor hun mogelijke betrokkenheid bij het schandaal. Tevens werd het onderzoek naar het afluisteren gestaakt, wat leidde tot demonstraties in de straten van hoofdstad Skopje.

Dat nu een deel van de politici niet langer in aanmerking komt voor de regeling, lijkt een stap van Ivanov om tegemoet te komen aan de aanhoudende kritiek vanuit de oppositie en het buitenland over de crisis. Zo wilde de EU dat Ivanov alsnog tot vervolging overging. Vorige week werd al een wet aangenomen die het voor Ivanov mogelijk maakt om het pardon in te trekken.