‘Pieten bij intocht Maassluis hoofdzakelijk zwart’

Bij de landelijke intocht zal slechts beperkt ruimte zijn voor pieten die niet zwart of donkerbruin zijn, blijkt uit uitspraken van burgemeester Haan.

Pieten in Nieuwegein maken zich in 2015 klaar voor pakjesavond.
Pieten in Nieuwegein maken zich in 2015 klaar voor pakjesavond. Foto Remko de Waal/ANP

De pieten bij de landelijke Sinterklaasintocht op zaterdag 12 november in Maassluis zullen voornamelijk zwart en donkerbruin zijn. Die verwachting heeft burgemeester Edo Haan uitgesproken tegenover(PvdA) aan RTV Rijnmond. Tegenover NRC bevestigt een woordvoerder van de gemeente dat de burgervader deze uitspraken heeft gedaan, maar dat nog helemaal niet bekend is welke kleur de pieten zullen hebben.

“Dit is meer een persoonlijke verwachting van de burgemeester, zoals we die allemaal wel zullen hebben”, zegt de voorlichter. “We kunnen nu nog niet zeggen: het wordt dit of dat. Dat hangt mede af van het verhaal waarmee de NTR komt.”

De burgemeester had donderdag overleg met omroep NTR, die de uitzending van de landelijke intocht verzorgt. Daarbij ging het onder meer over de kleur van de pieten. “Zwart en donkerbruin zullen de hoofdkleur zijn”, laat Haan tegenover RTV Rijnmond weten naar aanleiding van die bijeenkomst. Een reden voor deze keuze wordt niet gegeven.

Gemeentelijk zorgt voor pieten aan wal

Navraag bij de gemeente leert dat zij zowel verantwoordelijk zijn voor de pieten die aan wal staan, als de pieten die op de stoomboot staan en geen officiële acteursrol hebben. “De NTR maakt de verhaallijn en daar haken wij op in met ons pietenaanbod”, aldus de zegsman van de burgermeester.

De afgelopen jaren werden er bij de intocht van Sinterklaas ook diverse ‘nieuwe’ pieten ingezet, zoals de roetveeg- en clownspieten. Of dat bij de intocht in Maassluis ook gaat gebeuren, is niet bekend. De NTR lijkt er dit jaar weer voor te kiezen om in de landelijke Sinterklaasjournaals te gaan voor de zwarte en bruine optie. Het uitblijven van verandering was voor komiek Erik van Muiswinkel reden om eerder deze week aan te kondigen dat hij stopt als hoofdpiet. Ook Jochem Myjer besloot zijn rol als Pietje Paniek neer te leggen.

In een interview met het AD verklaarde de cabaretier:

“Ik heb drie jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moesten geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien. En twee jaar geleden leek zo’n verandering er gelukkig ook te komen. (…) Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage.”