Pechtold enige kandidaat-lijsttrekker D66 voor 2017

De volgende parlementsverkiezingen in maart 2017 zullen weinig nieuwe lijsttrekkers kennen.

Alexander Pechtold spreekt de zaal toe op het partijcongres van D66 in april.
Alexander Pechtold spreekt de zaal toe op het partijcongres van D66 in april. Foto Bart Maat / ANP

Alexander Pechtold zal bij de parlementsverkiezingen in 2017 opnieuw lijsttrekker zijn van D66. Zijn enige uitdager was Ton Visser, maar die haalde te weinig ondersteuningsverklaringen binnen. Daarmee was Pechtold de enige kandidaat.

Tussen 3 en 13 juni zullen partijleden nog op Pechtold moeten stemmen.

Twitter avatar D66 D66 Huidige fractievoorzitter Tweede Kamer @APechtold enige kandidaat-lijsttrekker #D66 https://t.co/sNr95p6kUD #TK2017 https://t.co/1BHCbSOe92

Ton Visser verzamelde niet het benodigde aantal van 252 ondersteuningsverklaringen, 1 procent van de D66 leden. Hij reageert in een verklaring van D66:

“Een van mijn doelen was de leden een keuze te bieden. Met die boodschap heb ik de afgelopen weken geprobeerd voldoende steun binnen onze partij te vinden. Helaas: gesneefd op de eerste horde. Voor nu wens ik Alexander veel succes”.

De volgende verkiezingen zullen weinig nieuwe lijsttrekkers kennen. Sybrand Buma gaat door als lijsttrekker van het CDA, Emile Roemer bij de SP en Kees van der Staaij bij de SGP. GroenLinks koos fractievoorzitter Jesse Klaver en ChristenUnie fractievoorzitter Gert-Jan Segers.

Vier op tien actieve VVD’ers heeft liever niet Rutte

Van Mark Rutte (VVD) is de kandidatuur nog niet officieel, maar zijn aanwijzing zal slechts een formaliteit zijn. Toch ziet bijna vier op de tien actieve VVD’ers, 38 procent, bij volgende parlementsverkiezingen liever een ander als lijsttrekker, bleek vorige week uit onderzoek in opdracht van NRC.

Over de vraag wie de partij dan wel zou moeten leiden, verschillen de gedachten nogal: 12 procent zou voor minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaan. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra krijgt 10 procent van de stemmen en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert beide 5 procent.

Bij PvdA is het nog onduidelijk

Bij de PvdA is het lijsttrekkerschap nog niet zeker. Zowel huidig partijleider Diederik Samsom als Rotterdam-burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben aangekondigd het lijsttrekkerschap wel te zien zitten, maar zich nog niet officieel kandidaat gesteld. Aboutaleb zei donderdag in Nieuwsuur het niet op te willen nemen tegen Samsom. Vicepremier Lodewijk Asscher denkt er ook nog over na of hij lijsttrekker wil worden.

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek onlangs dat Aboutaleb als enige PvdA’er kans zou maken om premier Rutte bij de verkiezingen te verslaan.